Wykonanie
Śledzie lubimy nawet bardzo. Kupuję solone, a później sama je przygotowuję według własnego gustu. Dziś przygotowałam
śledzie w
śmietanie. Kiedyś kupiłam gotowe, niestety w pojemniku była niemal sama
śmietana a ilość
śledzi znikoma. Od tej
pory przygotowuję je sama.


Składniki :1 kilogram
matiasów500 ml
mlekaZalewa:250 ml ostu
białego winnego250 ml
wody2
liście laurowe10 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu czarnegoWykonanie:
Wodę,
ocet,
liście laurowe,
ziele angielskie oraz ziarna
pieprzu zagotowujemy, a następnie studzimy.
Śledzie moczymy od 6-12 godzin, ostatnie dwie godziny w
mleku, odsączamy i kroimy w kawałki. Wkładamy do słoja i zalewamy zimną zalewą.
Słój zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.Dodatkowo:4
ogórki kwaszone1
jabłko1
cebula12 łyżek
śmietany 12%sólpieprzWykonanie:
Ogórki kroimy w kostkę,
cebulę kroimy w piórka, a następnie przelewamy wrzątkiem.
Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Śledzie,
ogórki,
jabłka oraz
cebulę mieszamy ze
śmietaną i doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem.Smacznego!