Dzisiaj jeszcze jedno ciasto z serii siostry Anastazji. Nie muszę chyba zachęcać bo jak zwykle jest wyjątkowo smaczne. Z pozoru skomplikowane, a w rezultacie bardzo proste.Upiec jasny biszkopt z 6 jaj, wystudzić i przeciąć na 2 blatyRogaliki30 dag mąki25 dag margaryny4 dag drożdży2-3 łyżki kwaśnej śmietany2-3 łyżki cukru2-3 łyżki nutelli lub czekoladyszczypta soliWykonanie:Drożdż rozpuścić w śmietanie z dodatkiem cukru. Margarynę posiekać z mąką, dodać szczyptę soli orazrozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez całą noc.Schłodzonerozwałkować, pociąć na trójkąty, na każdy nałożyć nutellę lub czekoladę i zwinąć w rulon nadając kształtrogalika. Piec w temp. 180 st przez 10-15 min.Masa budyniowa:1/2 l mleka4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej3-4 łyżki kawy1 szklanka cukru kryształu25 dag masłaspirytusWykonanie:Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka z cukrem i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń.Można zaostrzyć smak dodając do masy odrobinę spirytusu.Masa śmietankowa:1/2 l śmietany kremówki3 łyżeczki żelatyny- (może być więcej)cukier puder do smakuWykonanie:Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić dodając cukier do smaku oraz żelatynę.Dodatek:powidła śliwkowePrzełożenie ciasta:Biszkopt (można posmarować powidłami) - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki, wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa.Smacznego!