Za oknem znów zimno i ponuro, choć już było tak słonecznie i przyjemnie :). W spiżarni stoją słoiki z jabłkami, więc na poprawę nastroju, dla moich łasuchów przygotowałam niedrogi i smaczny biszkopt z jabłkami. Ponieważ zbliżają się święta nie piekę zbyt wykwintnych ciast, ale takie proste na osłodę podniebienia jak najbardziej wskazane:)Do biszkoptu potrzebowałam:4 jaja1 szklanka mąki3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić, utrwalić cukrem. Następnie dodać żółtka i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto i upiec.4 duże jabłka3 zielone galaretki1/2 litra śmietany 36 %2 śmietan-fixy1 biały wafelek np princessacukier do smakuJabłka obierz i pokrój w kostkę i lekko podgotuj ( jeśli są miękkie dolej troszkę wody a jeśli twarde dolej 1/2 szklanki wody)3 galaretki rozpuść w 3 szklankach wody, kiedy będą już schłodzone i lekko ścięte połączyć je z jabłkami.Gotowe jabłka rozłuż na biszkopcie. Wstaw ciasto do lodówki aby jabłka zastygły.Ubij śmietanę na sztywno dodaj śmietan-fix, dorzuć pokruszony wafelek. Śmietanę wyłóż na ciasto z galaretką.Ja zrobiłam wersję bardziej dietetyczną i zamiast śmietany użyłam śnieżki i ubiłam ją z mlekiem, ciasto udekorowałam kleksami przed samym podaniem.