Wykonanie
Dziś oferuję Ci wspaniały przepis na ciasto kruche z nadzieniem
jabłkowym oraz kremem
orzechowym. Dwa kruche placki prze łożone masą
jabłkową to już jest wspaniały deser, a do tego jeszcze krem
orzechowy oraz
polewa czekoladowa doskonale komponuje się z całością. Kto spróbuje chociaż jeden kawałek, nie może się powstrzymać przed sięgnięciem po następny.
Ciasto:30 dag
mąki20 dag
margaryny3
żółtka1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki proszkuWykonanie:Wszystko razem wyrobić , rozwałkować i upiec 2 placki.Masa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek utrzeć na tarce i rozgotować z 2 łyżkami
wody 1 łyżką
cukru i
waniliąMasa orzechowa:20 dag
orzechów zmielonych zalać szklanką wrzącego
mleka.30 dag
masła utrzeć z 1 szklanką
cukru pudru dodając wystudzone
orzechy.Placki kruche przełożyć
jabłkami na wierzch wyłożyć masę
orzechową, ciasto polać polewąPolewa:1/2 kostki
margaryny1 szklanka
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki wrzącej
wodyPolewę sporządzić rozpuszczając w garnku wszystkie składniki, gdy przestygnie polać ciasto.Najlepiej jak gotowe ciasto poleży dzień lub dwa znacznie ułatwi to krojenie.