Wykonanie
Gryczanka to moja ulubiona
kasza i jem ją bardzo często. Robię różne kombinacje, nieraz dosyć
dziwne i dla niektórych niejadalne, a dla mnie smaczne. Ale tym razem jednak takie normalniejsze wersje dla przeciętnego zjadacza
kaszy.Bardziej pikantnie- 10 dosyć dużych piezarek- garść
słonecznika- duża
czerwona cebula- 1/2 kostki
tofu-
ostra papryka,
sól,
tymianekPieczarki obrać, pokroić, to samo z
cebulą. Wrzucić na patelnię razem ze
słonecznikiem i
tofu w kostkę pokrojonym. Doprawić. Dodać odrobinę
oleju (nie trzeba wiele,
pieczarki puszczą
wodę i będą miały się w czym dusić) i smażyć/dusić aż zgęstnieje.

Bardziej na słodko (ale nie do końca)- pół szklanki
ciecierzycy- 2-3 dojrzałe średnie
pomidory- kilka suszonych
śliwek- trochę
rodzynek- pół główki
czosnku (to może być dla Ciebie za dużo, rozważ zmniejszenie ilości. bo ja uwielbiam
czosnek)-
sól,
pieprz, można dosypać
kurkumyWszystko pokroić, wrzucić na patelnię, skropić
oliwą i dusić pod przykryciem.