Wykonanie
Witam, dzisiaj chciałabym Wam przedstawić szybki, tani i przepyszny przepis na muffinki.Święta się zbliżają, więc może warto pomyśleć co przygotujemy do
kawy bądź
herbaty.Składniki na 12 porcji:

2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu waniliowego1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju2
jajkakilka kostek
czekoladykakao( wedle uznania, zależy jak kto lubi, ja dałam koło 7 łyżek )skórka z 1
pomarańczyMasa budyniowa:kostka
masłabudyń śmietankowy250 ml
mlekaPrzygotowanie:
Czekoladę kroimy na małe kawałeczki.
Pomarańczę oparzamy gorąca
woda i ścieramy skórkę.W jednej misce łączymy suche składniki a w drugiej mokre. Następnie wszystko razem łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.Wykładamy do foremek do 2/3 wysokości. W połowie nalanej muffinki dodajemy trochę
czekolady.Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 2-25 minut.Przygotowujemy masę budyniową:
Budyń gotujemy w 250 ml
mleka. Następnie go studzimy i dodajemy miękkie
masło i wszystko razem miksujemy mikserem.Gdy muffinki ostygną ozdabiamy masa budyniową. I wkładamy na pół godzinki do lodówki.