Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 200 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
czekolada biała 150 gramów
mąka 2 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
olejek waniliowy według uznania
jajka 2 sztuk
cukier 1 szklaneksok z
pomarańczy 1 szklanekpaseczki
skórki pomarańczowej 0,5 szklanekWykonanie:Ciasto:
masło,
mleko,
cukier oraz połamaną
czekoladę podgrzewać w rondlu na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.Wymieszać przesianą
mąkę z proszkiem, kilkoma kroplami
olejku oraz
jajkami, wlać
czekoladowy krem i miksować, do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 65 minut w 180 stopniach.
Syrop: na małym ogniu gotować w rondelku szklankę
cukru z
sokiem i skórka z
pomarańczy, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 minut, by powstał
syrop, mieszając.Połowa
syropu polać upieczone gorące ciasto. Ciasto podawać na ciepło lub na zimno. Pozostały
syrop podawać oddzielnie w salaterce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: