ßßß Cookit - przepis na Ciasto z białą czekoladą

Ciasto z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 200 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 1 szklanek
czekolada biała 150 gramów
mąka 2 szklanek
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
olejek waniliowy według uznania
jajka 2 sztuk
cukier 1 szklanek
sok z pomarańczy 1 szklanek
paseczki skórki pomarańczowej 0,5 szklanek
Wykonanie:
Ciasto: masło, mleko, cukier oraz połamaną czekoladę podgrzewać w rondlu na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, kilkoma kroplami olejku oraz jajkami, wlać czekoladowy krem i miksować, do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 65 minut w 180 stopniach.
Syrop: na małym ogniu gotować w rondelku szklankę cukru z sokiem i skórka z pomarańczy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 5 minut, by powstał syrop, mieszając.
Połowa syropu polać upieczone gorące ciasto. Ciasto podawać na ciepło lub na zimno. Pozostały syrop podawać oddzielnie w salaterce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11867/Ciasto-z-biala-czekolada