Wykonanie
Witam, ostatnio przeglądając kolorową prasę natknęłam się na ciekawy przepis, który chciałabym wam przedstawić.Składniki:
brzoskwinie 2-3 szt
serek homogenizowany naturalny 150 g
cukier puder 2 łyżki
śmietana kremówka 200 mlfiks do
śmietany 1 opakowanie
jogurt naturalny 200 g
cukier trzcinowy 3 łyżki
jeżyny 400 gświeża
mięta lub
melisa do ozdobyposypka z karmelizowanych
orzechówgarść
orzechów włoskich20 g
masłacukierPrzygotowanie:Obrane i pokrojone
brzoskwinie zmiksuj w blenderze.
Serek homogenizowany wymieszaj z
cukrem pudrem.W osobnym naczyniu ubij
śmietanę z fiksem i połącz z
serkiem. Mus
brzoskwiniowy wymieszaj z masą
serowo-
śmietanową. Przełóż do pucharków i wyrównaj wierzch.
Jogurt naturalny wymieszaj z
cukrem trzcinowym, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Jeżyny umyj i ususz. Następnie odłóż kilka
jeżyn do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem.Rozgniecione
jeżyny połącz z
jogurtem, wyłóż na masę
brzoskwiniową i schłodź w lodówce.Gdy deser chłodzi się w lodówce przygotuj karmelizowane
orzechy.Na patelnię wsyp
cukier tak, aby pokrył całe dno i dolej odrobinę
wody i zmniejsz płomień na minimum.Gdy
cukier zacznie się karmelizować wsyp pokrojone
orzechy, wymieszaj z karmelem i dodaj
masło.Wyłącz ogień a karmel wylej na papier do pieczenia, wyrównaj do łyżką i zostaw chwilę do ostygnięcia a następnie połam go na mniejsze kawałki.Wyjmij deser z lodówki, ozdób go
jeżynami, karmelizowanymi
orzechami i
miętą.