ßßß Cookit - przepis na 169. Deser brzoskwiniowo - jeżynowy z posypka orzechową

169. Deser brzoskwiniowo - jeżynowy z posypka orzechową

nazwa

Wykonanie

Witam, ostatnio przeglądając kolorową prasę natknęłam się na ciekawy przepis, który chciałabym wam przedstawić.
Składniki:
brzoskwinie 2-3 szt
serek homogenizowany naturalny 150 g
cukier puder 2 łyżki
śmietana kremówka 200 ml
fiks do śmietany 1 opakowanie
jogurt naturalny 200 g
cukier trzcinowy 3 łyżki
jeżyny 400 g
świeża mięta lub melisa do ozdoby
posypka z karmelizowanych orzechów
garść orzechów włoskich
20 g masła
cukier
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone brzoskwinie zmiksuj w blenderze.Serek homogenizowany wymieszaj z cukrem pudrem.
W osobnym naczyniu ubij śmietanę z fiksem i połącz z serkiem. Mus brzoskwiniowy wymieszaj z masą serowo-śmietanową. Przełóż do pucharków i wyrównaj wierzch.
Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem trzcinowym, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Jeżyny umyj i ususz. Następnie odłóż kilka jeżyn do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem.
Rozgniecione jeżyny połącz z jogurtem, wyłóż na masę brzoskwiniową i schłodź w lodówce.
Gdy deser chłodzi się w lodówce przygotuj karmelizowane orzechy.
Na patelnię wsyp cukier tak, aby pokrył całe dno i dolej odrobinę wody i zmniejsz płomień na minimum.
Gdy cukier zacznie się karmelizować wsyp pokrojone orzechy, wymieszaj z karmelem i dodaj masło.
Wyłącz ogień a karmel wylej na papier do pieczenia, wyrównaj do łyżką i zostaw chwilę do ostygnięcia a następnie połam go na mniejsze kawałki.
Wyjmij deser z lodówki, ozdób go jeżynami, karmelizowanymi orzechami i miętą.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2014/07/169-deser-brzoskwiniowo-jezynowy-z.html