Wykonanie
U
męża w pracy, niczym w urzędzie, panuje niepisana zasada przynoszenia ciasta do pracy z różnych okazji :) Czasami nawet mało istotnych. Po prostu ma tam dużo osób lubiących piec i lubiących jeść :) Nie chciał więc być gorszy i poprosił mnie abym coś dla niego przygotowała na imieniny. Przygotowałam więc sernik bez pieczenia z masą kajmakową i karmelizowanymi
brzoskwiniami. Ostrzegam – ma stosunkowo rzadką konsystencję, ale w smaku urzeka :) Możecie spróbować nie czekając do imienin ;)

Składniki:forma o średnicy ok. 23-24 cmSpód:210 g
ciasteczek owsianych2 łyżki
cukru¼ łyżeczki
soli75 g
masłaNadzienie:450 g
serka naturalnego370 g masy kajmakowej (użyłam waniliowej)240 g zimnej
śmietanki kremówki (użyłam czekoladowej)2 łyżki
cukru pudruKarmelizowane
brzoskwinie:1-2 łyżki
masła3-4
brzoskwinie (niezbyt dojrzałe)3-4 łyżki
cukru trzcinowegoWykonanie:Spód:
ciasteczka mielimy w blenderze.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z
ciasteczkami,
cukrem i
solą.Dno i boki formy wykładamy masą
ciasteczkową. Wyrównujemy dociskając dnem szklanki.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy spód przez ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.Nadzienie: w misce ubijamy
serek naturalny, aż
zrobi się puszysty (ok. 3 -4 minuty). Dodajemy masę kajmakową i chwilę miksujemy.W drugiej misce miksujemy
śmietankę kremówkę z
cukrem pudrem na sztywno. Około 1/3
śmietanki z
cukrem delikatnie dodajemy do masy serowej. Gdy masy się połączą dodajemy resztę
śmietanki, nie mieszamy za dużo, żeby
śmietanka nie opadła.Masę
serowo – kajmakową przekładamy na spód i umieszczamy w lodówce – najlepiej na całą noc.Karmelizowane
brzoskwinie:
brzoskwinie cieniutko obieramy i kroimy w cząstki (grubsze półplastry).Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę
masła. Gdy
masło będzie delikatnie skwierczało dodajemy
brzoskwinie.
Owoce nie mogą się dotykać, jeśli mamy za małą patelnię, karmelizujmy
brzoskwinie na dwa
razy.Ułożone
brzoskwinie smażymy przez minutę bez mieszania. Następnie posypujemy
brzoskwinie 1-2 łyżkami
cukru trzcinowego i przekładamy na drugą stronę (tak aby
cukier był na spodzie). Karmelizujemy przez około 3-4 minuty bez mieszania.Ponownie posypujemy
cukrem i przewracamy na drugą stronę. Po około 2-3 minutach zdejmujemy z patelni na papier do pieczenia. Ostudzamy i przed podaniem układamy na serniku.Smacznego!


Przepis znaleziony tutaj, z moimi delikatnymi modyfikacjami.