Wykonanie
Lazania smaczna syta trzeba trochę pracy ale wartoSkładniki:- 12 płatów
makaronu do lazanii można zrobić samemu- 150 g tartego
żółtego sera do posypania(najlepiej
chedar)
sos boloński:- 1 kg
mielonego mięsa- puszka krojonych
pomidorów- 1
cebula- 1 duża
marchew- 1 łyżka
oleju do smażenia- 3 łyżki (mała puszka)
koncentratu pomidorowego- 4 ząbki
czosnku-
słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki)-
oregano (1-1,5 łyżeczki)-
sól i
pieprzSos biały- 25 g
masła- 500 ml
mleka- 2 łyżki
mąki pszennej-
gałka muszkatołowa-
sól i
pieprzPrzygotowanie
sosu bolońskiego:
cebulę pokroić w drobną kostkę,
marchew zetrzeć na dużych oczkach i razem smażyć na
oleju przez 10 minut. Następnie dodać
mielone mięso, drobno posiekany
czosnek i
przyprawy. Gdy
mięso będzie gotowe (ok. 10-15 minut) dodać
pomidory z zalewą i koncentrat. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.Przygotowanie
sosu białego: w rondlu na małym ogniu rozgrzać
masło,następnie wsypać
mąkę zrobić zasmażkę i wlać
mleko, dokładnie rozmieszać i na końcu wsypać
przyprawy. Mieszając zagotować, a
potem gotować jeszcze przez 5 minut.Na dno formy do pieczenia wylać kilka łyżek
sosu białego, na nim ułożyć trzy płaty
makaronu. Kolejno nałożyć warstwę
mięsa i znowu płaty
makaronu. Na
makaronie rozsmarować kolejną część
sosu białego i znów
mięso. Przekładać tak aż do wyczerpania składników, tak, żeby ostatnią warstwą były płaty
makaronu bardzo dobrze pokryte sosem.Tak przygotowaną lazanię włożyć do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 45 minut. 5 minut przed końcem pieczenia potrawę posypać tartym
serem.Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 5 minut, żeby lazania dobrze się kroiła.