ßßß Cookit - przepis na szybkie ciasto z rabarbarem i cynamonową kruszonką

szybkie ciasto z rabarbarem i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Robię ciasto z rabarbarem, tak, tak, tak...!
Potrzebne ciasto na już, na sobotę w zasadzie, bo gościć się będę, CZA było coś zrobić, a nie kupować bele cooo! A że ja nie jestem do ciast aż taka najpierwsza, to zawsze jak już coś wybieram, to chcę, by były proste, smaczne i nieprzekombinowane, z kilkoma kremami, ciulstewkami i innymi....no bo wiecie....albo zgrabna D albo niebo w gębie ;p Poza tym TE ciasta już mi tak nie smakują jak kiedyś, za słodkie, po prostu. A z owocem zawsze to jakieś inne, lżejsze, nie ?? No i miałam kosmicznego smaka na ciacho z rabarberem! Jak go tylko zobaczyłam to cap ...ile wlazło do ręki ;) Zakupy uznałam za udane, zwłaszcza, że do ów ręki wpadło jeszcze kilka innych drobiazgów, także mamusia wróciła do domu bardzo szczęśliwa....no i jeszcze uwieńczyłam dzień treningiem, lubię tak.... ;)
A Wy jak tam się macie? Majówkowo czy domowo? Mam nadzieję, że odpoczywacie....tymczasem zostawiam Was z przepisem. Mój zaczerpnęłam od KLIK, wszystko wyszło jak trzeba, u mnie jedynie czas pieczenie nieco się przedłużył, o jakieś 10 minut...do testu suchego patyczka. Do tej propozycji dodałam też kruszonkę z innego przepisu z w/w strony, także dwie sroki.... ;p
Ciasto wyszło puszyste, lekkie, nie za słodkie (nie dałam też pełnej porcji cukru), ciepłe smakuje wybornieeee <3 Uprzedzam, ciasto nie jest FIT, bo trochę masło w nie poszło, ale od kawałka jeszcze nikt nie umarł...!
Przygotowanie: około 60 minut pieczenie + około 15 min pracy
Koszt: 4 zł rabarbar
Składniki:
kostka masła / 200 g
2 szklanki mąki pszennej / u mnie typ 450
około 0,5 kg rabarbaru
szklanka cukru / u mnie niecałe 3/4 trzcinowego
cukier wanilinowy + cukier z dodatkiem kardamonu i prawdziwej wanilii
( po kopiastej łyżeczce)
3 jaja eco
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypt soli
cukier puder do posypania
KRUSZONKA:
pół kostki masła / u mnie niecała
szklanka mąki
szczypta soli
łyżka cukru wanilinowego
około 70 g cukru trzcinowego / u mnie dużo mniej
ODE MNIE cynamon, wedle uznania
Rabarbar obieram ze skórki, odcinam końcówki, myję i kroję na drobną kostkę.
Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, mieszam.
Masło wyjmuję z lodówki na chwilę przed podejściem do ciasta, żeby było miękkie.
Masło miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym oraz tym z kardamonem.
Dodaję do niego po jednym jajku, stopniowo....Na koniec dosypuję mąkę, miksuję całość na gładką masę.
Masa nie jest rzadka, raczej do WYŁOŻENIA niż przelania.
Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach.
W między czasie włączyłam piekarnik na 180 stopni, środkowa półka.
Do powstałej masy dodałam niepełną garść rabarbaru, przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam ciasto. Na wierzchu rozłożyłam tyle rabarbaru, by samo ciasto nie siadło od jego ciężaru (to co zostało, będzie na zaś). Wierzch ciasta posypałam kruszonką.
Ciasto pieczemy około 40 minut. U MNIE nieco dłużej, do suchego patyczka jak już wspomniałam wcześniej, także sprawdzajcie po 35-tej minucie.
Smacznego, do zaś!
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/05/szybkie-ciasto-z-rabarbarem-i.html