Wykonanie
Robię ciasto z
rabarbarem, tak, tak, tak...!Potrzebne ciasto na już, na sobotę w zasadzie, bo gościć się
będę, CZA było coś zrobić, a nie kupować
bele cooo! A że ja nie jestem do ciast aż taka najpierwsza, to zawsze jak już coś wybieram, to chcę, by były proste, smaczne i nieprzekombinowane, z kilkoma kremami, ciulstewkami i innymi....no bo wiecie....albo zgrabna D albo niebo w gębie ;p Poza tym TE ciasta już mi tak nie smakują jak kiedyś, za słodkie, po prostu. A z
owocem zawsze to jakieś inne, lżejsze, nie ?? No i miałam kosmicznego
smaka na ciacho z
rabarberem! Jak go tylko zobaczyłam to cap ...ile wlazło do ręki ;) Zakupy uznałam za udane, zwłaszcza, że do ów ręki wpadło jeszcze kilka innych drobiazgów, także mamusia wróciła do domu bardzo szczęśliwa....no i jeszcze uwieńczyłam dzień treningiem, lubię tak.... ;)A Wy jak tam się macie? Majówkowo czy domowo? Mam nadzieję, że odpoczywacie....tymczasem zostawiam Was z przepisem. Mój zaczerpnęłam od KLIK, wszystko wyszło jak trzeba, u mnie jedynie czas pieczenie nieco się przedłużył, o jakieś 10 minut...do testu suchego patyczka. Do tej propozycji dodałam też kruszonkę z innego przepisu z w/w strony, także dwie sroki.... ;pCiasto wyszło puszyste, lekkie, nie za słodkie (nie dałam też pełnej porcji
cukru), ciepłe smakuje wybornieeee <3 Uprzedzam, ciasto nie jest FIT, bo trochę
masło w nie poszło, ale od kawałka jeszcze nikt nie umarł...!Przygotowanie: około 60 minut pieczenie + około 15 min pracyKoszt: 4 zł
rabarbarSkładniki:kostka
masła / 200 g2 szklanki
mąki pszennej / u mnie typ 450około 0,5 kg
rabarbaruszklanka
cukru / u mnie niecałe 3/4 trzcinowego
cukier wanilinowy +
cukier z dodatkiem
kardamonu i prawdziwej
wanilii( po kopiastej łyżeczce)3
jaja eco2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypt
solicukier puder do posypaniaKRUSZONKA:pół kostki
masła / u mnie niecałaszklanka
mąkiszczypta
soliłyżka
cukru wanilinowegookoło 70 g
cukru trzcinowego / u mnie dużo mniejODE MNIE
cynamon, wedle uznania
Rabarbar obieram ze skórki, odcinam końcówki, myję i kroję na drobną kostkę.
Mąkę przesiewam, dodaję do niej
proszek do pieczenia oraz szczyptę
soli, mieszam.
Masło wyjmuję z lodówki na chwilę przed podejściem do ciasta, żeby było miękkie.
Masło miksuję z
cukrem i
cukrem wanilinowym oraz tym z
kardamonem.Dodaję do niego po jednym
jajku, stopniowo....Na koniec dosypuję
mąkę, miksuję całość na gładką masę.Masa nie jest rzadka, raczej do WYŁOŻENIA niż przelania.Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach.W
między czasie włączyłam piekarnik na 180 stopni, środkowa półka.Do powstałej masy dodałam niepełną garść
rabarbaru, przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam ciasto. Na wierzchu rozłożyłam tyle
rabarbaru, by samo ciasto nie siadło od jego ciężaru (to co zostało, będzie na zaś). Wierzch ciasta posypałam kruszonką.Ciasto pieczemy około 40 minut. U MNIE nieco dłużej, do suchego patyczka jak już wspomniałam wcześniej, także sprawdzajcie po 35-tej minucie.













Smacznego, do zaś!