Wykonanie
Popełniłam!Popełniłam sernik, ale nie byle jaki, bo chyba fit . Chyba, bo nie jestem specem od kalorii, więc nie podejmuję tematu, ale na pewno jest o niebo chudszy od tradycyjnego. Skąd to wiem? Ano stąd, że użyłam do niego chudego
twarogu,
jogurtu greckiego i
jajek, noo i trochę
cukru brązowego.
Powiem tak, jest genialny! Prosty, szybki, tani.......no i niesłodki.Słodki nie słodki, zależy dla kogo, TEN niby gdzieś tam jest odrobinę słodkawy, ale jakby nieee?Dla mnie idealny, nie znoszę jak mi twarz wykręca od nadmiaru
cukru, a TU niby tak, niby nie....w sam raz. Na dodatek jest ładny, heheh, tak, ładny! Plusem też jest to, że nie zawiera
mąki, dodatków jakiś
dziwnych, poza
cukrem, ale jego użyłam tylko trochę, bo 6 łyżek, zamiast
stevii czy
ksylitolu...nie posiadałam nawet przypadkiem w mojej skarbnicy szafkowej ;pPrzepis znalazłam na fb, jeśli chcecie zrobić wedle oryginału odsyłam KLIK .Zamieniłam
jogurt zwykły na grecki i zrobiłam myk z
cukrem, tyle chyba ode mnie, aaa, jeszcze pozamieniałam aromaty i dodałam sok z
pomarańczy oraz
cukier z prawdziwą
wanilią ;pCo do pieczenia, autor podaje określony czas, ja go nieco wydłużyłam, kwestia piekarnika, formy może, nie wiem...Sernik powinien być - jak mniemam- w miarę możliwości "suchy", zapewniam, że nawet jeśli wydaje Wam się, że nie jest po teście z patyczkiem, to na pewno dojdzie...Ja na chwilę zostawiłam ciasto w piekarniku, powiedzmy, że do 5 minut. Po wyjęciu odpoczywał sobie jakąś godzinę, dopiero wówczas zdecydowałam się go wyjąć z formy.
Róbcie to ostrożnie, może się złamać, następnym razem użyję formy, którą można odpiąć, będzie łatwiej. Aha, jak Wam się po wyjęciu trochę "skurczy", pomarszczy, to chyba OK, w sensie, że nic mu nie będzie...:)Ciasto jest bajecznie wilgotne, tak jak lubię !!!<3Przygotowanie: 10 min + około 35 pieczenie / 20-25 wg. autoraKoszt: 11 zł -
twaróg i
jogurtSkładniki:600 g chudego
twarogu150 g
jogurtu naturalnego 2% - u mnie
jogurt grecki3 całe
jaja3
białka30 g gorzkiego
kakaoaromat do ciasta -
wanilia i
rum - u mnie 3
laski wanilii i kilka łyżeczek soku z
pomarańczysłodzik,
stevia lub
ksylitol do osłodzenia - u mnie
cukier brązowy 6 łyżek i 2 małe łyżeczki
cukru z
waniliąTwaróg,
jaja,
białka i
jogurt wrzucam do jednej miski, wszystko blenduję na jednolitą masę.Masę dzielę na pół - w miarę możliwości.Jedną łączę z
kakao,
sokiem z
pomarańczy i 3 łyżkami
cukru. Mieszam bardzo dokładnie.Drugą dosładzam również
cukrem - trzema łyżkami, 2 łyżeczkami
cukru z
wanilią oraz ziarenkami z 3 lasek z
wanilii. mieszam dokładnie.Blachę możecie posmarować tłuszczem, ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Wlewam po kolei dwie masy, obojętnie którą najpierw, po czym mieszam je
między sobą ot tak, wychodzą piękne mazy ;)Wkładamy masę do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20-25 minut, ja włożyłam - przedłużyłam do 35-40, tu już musicie znać swój piekarnik, no i monitorować sprawę;)