ßßß Cookit - przepis na pasta z czerwonej soczewicy z orzechami włoskimi i papryczką chilli

pasta z czerwonej soczewicy z orzechami włoskimi i papryczką chilli

nazwa

Wykonanie

Pyszna i idealnie pikantna! W ostatnim poście pisałam Wam, że ów czerwona soczewica wyprosiła sobie posta, wychodzi na to, że nie jednego!
Soczewicę uwielbiam, każdą. Samo zdrowie. Powtarzam to sobie nieustannie, choć w zasadzie nie muszę, bo bardzoooo ją lubię. Bardziej chodzi o to, bym o niej pamiętała, między kaszami, ryżami i nudlami.
Posta o paście nieco przyśpieszyła moja koleżanka blogerka Ula, bo akurat machnęła pastę...równie pyszną, bo z bakłażana, więc co mi tam...zgadałyśmy się, pozachwycałyśmy pastami, to uznałam, że nie ma co czekać, zrobię i ja.
Powiem Wam tak...zrobiłam ją w 10 minut, szybko ukroiłam kromkę chleba (żytniego na zakwasie) i posmarowałam jeszcze ciepłą pastą.......Oesuuuuuu <3
Nie lubię się sama chwalić, ale teraz to zrobię, wyszła mi naprawdę pyszna pasta;)
Przygotowanie: 10 minut
Koszt: 4 zł
Składniki:
100 g soczewicy czerwonej
1 szalotka
3 małe ząbki czosnku
oliwa Monini
sól, pieprz zielony
szczypta ziół prowansalskich
6 większych orzechów włoskich
2 malutkie papryczki chilli w zalewie
natka pietruszki kilka gałązek
Soczewicę gotuję w osolonej wodzie 7 minut.
Odcedzam, niech chwilę ostygnie.
Czosnek i cebulę rozdrabniam, wrzucam do misy blendera, dodaję przyprawy, oliwę - ja mam tą z atomizerem, więc naliczyłam około 30 kliknięć. Wiem, śmieszne, ale taka ilość jest wystarczająca, nie jest za tłusta, a masa idealnie się połączyła.
Dorzucam orzechy, pokrojone papryczki, natkę, nie zapominając o soczewicy.
Wszystko miksuję na jednolitą masę. Odstawić do lodówki żeby smaki się przegryzły.
*** Pasta strukturą przypomina pasztet, jest naprawdę smacznaaaa....następnym razem dam ciut więcej orzechów <3
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/10/pasta-z-czerwonej-soczewicy-z-orzechami.html