ßßß Cookit - przepis na pasta do chleba z awokado

pasta do chleba z awokado

nazwa

Wykonanie

Leżało, leżało i do doczekało, w końcu...szczerze mówiąc już nie miałam co z niego zrobić, bo jakoś tak mi nie pasowało to awokado do niczego, potem smaka nie było i tak to jest...
Wpadłam jednak na myśl, że może by tak go zmielić z czymś??:D Pasta w sensie?
Kilka składników i smakuje mi bardzo, a dzięki czosnkowi, bazylii i natce zyskała na świeżości, do tego pieprz cytrynowy, jajka i serek łaciaty i wyszło niezłe smarowidło.
Koszt: 4 , 50 (większość składników miałam)
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
średnie awokado
małe opakowanie serka naturalnego Łaciate
2 jajka - eco
sól, pieprz cytrynowy
garść ziaren słonecznika łuskanego
6-7 liści świeżej bazylii
garść natki
3 ząbki czosnku polskiego
odrobinę płatków chilli
Jajka myję, gotuję na twardo, po czym obieram ze skorupy, siekam na drobno.
Natkę i bazylię również siekam.
Czosnek kroję na drobną kosteczkę.
Miąższ awokado wyjmuję za pomocą łyżeczki do miski, dodaję serek, mieszam widelcem.
Dorzucam ziarna słonecznika, poszatkowane zioła, przyprawy, mieszam.
Wkładam do lodówki, żeby składniki się przegryzły.
*** Pasta nie jest zielona, bo awokado nie było znów takie ogromne, poza tym kremowy serek troszkę go wchłonął. Smak?? Tak jak napisałam wcześniej, dzięki czosnkowi nabiera powera, ale też nie jest on dominujący, płatki chilli i pieprz cytrynowy pięknie się uzupełniają...no i zioła...;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/11/pasta-do-chleba-z-awokado.html