ßßß Cookit - przepis na ognista gryczana z soczewicą

ognista gryczana z soczewicą

nazwa

Wykonanie

Ale sobie pomieszałam, ale ja tak lubię, żadna to nowość jak mniemam, ale dobre i smaczne, przy tym proste, czego chcieć więcej?
Dla osób, które są "uczulone" na boczek, radzę go sobie podarować, tym zaś, którzy go kochają, powiem, że daje cudowny aromat, smak. Dodam tylko, że danie jest syte, choć miska mała, ha!
Przygotowanie: około 45 minut
Koszt: 15 zł
Składniki:
około 200 g boczku wędzonego
torebka kaszy gryczanej
torebka soczewicy zielonej
kilka pomidorów suszonych w oleju
2 garści pieczarek
pęczek natki pietruszki
2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
sól, pieprz biały
Kaszę i soczewicę gotuję wedle zaleceń na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie - w dwóch osobnych garnkach, oczywiście.
Odcedzam po ugotowaniu i odstawiam na bok.
Boczek kroję na podłużne kawałki.
Pieczarki myję, oczyszczam, kroję na drobno, ale też nie na drobną masę.
Czosnek szatkuję.
Papryczki oczyszczam z nasion, kroję na cienkie plasterki, ewentualnie piórka - na zasadzie - jak mi się ukroiło. ;)
Patelnię rozgrzewam, nie dodaję tłuszczu, ponieważ boczek sam go sobie wytopi ;p
Podsmażam mięsiwo do momentu aż złapie kolor, aromat,dodaję do niego pieczarki, nadal smażę.
Kiedy pieczarki dojdą, doprawiam do smaku przyprawami, ale też nie za bardzo, ponieważ już sam boczek jest słony ! Papryczki ostre...
Dorzucam papryczki i dalej smażę całość - uwaga na pieprz, nie przesadźcie;p
Na sam koniec dodaję czosnek, dla aromatu, nie chciałam, żeby zyskał goryczy.
Natkę siekam na drobno.
Kaszę i soczewicę mieszam ze sobą w misce, wymieszaną wrzucam na patelnię (głęboką), mieszam wszystkie składniki, na koniec dodaję natkę.
Miskę wypełniam porcją dla mnie, czyli taką w sam raz, dekoruję suszonymi pomidorami - wybornie! ;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/10/ognista-gryczana-z-soczewica.html