Wykonanie
sobota, 10 Maj 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Sałatka z
kaszy gryczanej? Dlaczego nie. Świetny pomysł na szybki, sobotni obiad. Kilka składników, prosty przepis. Polecam.Składniki:2 szklanki
kaszy gryczanejpół łyżeczki
solikawałek
wędzonego boczku2
kiełbasy myśliwskie podsuszane4
ogórki kiszone20 dag
pieczarekcebulaząbek
czosnku3 łyżki
oleju do smażenia
sól,
pieprz do smaku
natka pietruszkiKaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy pokrojoną
cebulę oraz paseczki
boczku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż
cebula się zeszkli.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Dodajemy na patelnię. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż
pieczarki będą miękkie.
Kiełbasy myśliwskiego podsuszane kroimy w cienkie plasterki.
Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę (nie obieramy ze skórki).
Natkę pietruszki siekamy.Mieszamy ugotowaną
kaszę gryczaną z podsmażoną
cebulą,
boczkiem i
pieczarkami. Dodajemy
kiełbasę i
ogórki i ponownie mieszamy. Podajemy posypane posiekaną
natką pietruszki. Smacznego!

=