ßßß Cookit - przepis na Ekspresowa pasta z zielonej soczewicy (v)

Ekspresowa pasta z zielonej soczewicy (v)

nazwa

Wykonanie

Powiem szczerze, że robią tę pastę nie sądziłam, że podam przepis na blogu. Ot, taka tam pasta z puszkowanych/słoikowanych rzeczy. Jednak po pierwszym gryzie kanapki, którą z nią przygotowałam, wiedziałam, że muszę podzielić się tym przepisem ze światem.
Składniki narzuciła mi zawartość szafki i lodówki. Miałam akurat resztkę oliwek i suszonych pomidorów w oleju, oraz puszkę zielonej soczewicy. Okazało się, że przypadkiem wstrzeliłam się w smak idealny!
Oliwek nie jest za dużo, ale są wyczuwalne. Podobnie z suszonymi pomidorami. Każdy składnik dał coś od siebie, jednocześnie nie przytłaczając reszty.
Polecam wszystkim, nie tylko jako dodatek do chleba, ale także jako dip do świeżych warzyw. :)
Składniki:
puszka zielonej soczewicy
6 zielonych oliwek
4 suszone pomidory w oleju
2 ząbki marynowanego czosnku (był w słoiczku z suszonymi pomidorami)
jedna papryczka chilli (opcjonalnie) - bez pestek
szczypta soli i słodkiej papryki mielonej, do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do miski - papryczkę chilli wcześniej kroimy w grubą kostkę, żeby nie stawiała oporu. Miksujemy całość na gładką pastę.
Podałam ją posypaną siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/07/ekspresowa-pasta-z-zielonej-soczewicy-v.html