Wykonanie
Salut ;)Parno dziś niesamowicie...i tak się zastanawiałam co by tu dziś zjeść, pierwotnie miał być
indyk w jakiejś sałacie czy coś...ale w końcu zdecydowałam się zrobić zupę, bo dawno żadnej nie
jadłam. Robiłam ją oczywiście na raty, no bo przecież moja Mała mi...pomagała ;pZupę
czosnkową wszyscy doskonale znacie, nie muszę jej przedstawiać, choć pewnie każdy z Was ma inne sposoby jej przygotowywania. Ja tam robię po swojemu, smakuje nam bardzo takowa, polecam wszystkim...aaa, i wbrew pozorom nie jest źle z oddechem;p Całować też się można ;DPrzygotowanie: 30 minutKoszt: wszystko posiadałam( około 15 zł)Składniki:4-5
ziemniaków1,5 główki
czosnkuokoło litr
bulionu warzywnegoserek topiony - 4 sztuki - trójkąty
koperek świeży
biały pieprzsól morska4 plasterki
ser żółtego2 łyżki
margaryny Kasiałyżka
oliwy z oliwek3 ziarenka
ziela angielskiegobiałe pieczywo na grzanki
Ziemniaki obieram, kroję na drobniejsze kawałki, myję.W garnku rozpuszczam
margarynę z połączoną
oliwą, wrzucam do niego
ziemniaki, chwilę podsmażam.Po około pięciu minutach zalewam
ziemniaki bulionem, dodaję 3 ziarenka
ziela angielskiego,gotuję około 30 minut.Na patelni (
malej) i odrobinie
oliwy podsmażam delikatnie
czosnek, który nico rozdrobniłam.Mniej więcej po 15 minutach gotowania
ziemniaków dodaję usmażony
czosnek, doprawiam zupę
pieprzem,
solą. Pod koniec gotowania dorzucam do zupy
serki topione, mieszam całość, gotuję wszystko razem jeszcze jakieś 10 minut.Otrzymaną zupę za pomocą blendera ucieram na krem, ale też nie za zupełną "papę".Na wierzch zupy
daję pokrojony w kostkę
ser oraz posiekany
koperek.
Chleb podsmażam na odrobinie
oliwy z obu stron.


