Wykonanie
Dzis przepyszna,rozgrzewająca i gęsta zupa czosnkowa :)UWAGA - nie robcie jej na romantyczną kolację - jest wyjątkowo mocna w smaku :)Najlepiej smakuje z grzankami zapiekanymi z
serem .Pycha!!!!

cytuję pieprzczywanilia1 główka
czosnku (
daję duuużą główkę)4
ziemniaki2 łyżki
oliwylistek laurowy10 dag
żółtego serasól,
biały pieprzpół
bagietki na grzanki1 l gorącej
wody (używam domowego
bulionu warzywnego)Obrać
ziemniaki, pokroić w kawałki. Obrać
czosnek – pokroić w cieniutkie plasterki.W garnku podgrzać
oliwę, podsmażyć kawałki
ziemniaków i ząbki
czosnku. Zalać 1 l gorącej
wody (lub
bulionu), dodać
listek laurowy,
sól,
biały pieprz.Gotować do miękkości, ok. 20 minut.Wyjąć listek, zupę zmiksować, dodać
utarty ser.
Bagietkę pokroić na kromeczki, natrzeć
czosnkiem, podsmażyć na patelni z obu stron.Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić do każdej grzankę.Smacznego!