ßßß
Składniki (na około 7 placków o średnicy około 10 cm)900 g umytych i obranych ziemniaków (około 650 g po odciśnięciu wody)50 g szpinaku baby drobnego bez grubych ogonków1 jajo1-2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli himalajskiej2 łyżeczki sproszkowanego czosnku1 łyżka czosnku niedźwiedziegopieprz cayennegaza do odciśnięcia ziemniaków
PrzygotowanieZiemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć je do miski wyłożonej gazą, zebrać razem końce gazy i uformować kulkę. Uciskając i zgniatając węzełek z ziemniakami odcisnąć jak najwięcej wody (około 1 szklanki). Włożyć ziemniaki do miski. Szpinak posiekać bardzo drobno i dodać do ziemniaków. Wymieszać i dodać sól i przyprawy. Na koniec wbić jajo i dobrze wymieszać. Wlać oliwę do miseczki. Maczać w niej dłonie i lepić małe okrągłe kotlety, spłaszczając je na placki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C przez około 30 minut. Po 20 minutach pieczenia można placki przewrócić na drugą stronę, wtedy będą ładnie zrumienione z obu stron. Można podawać z prostym sosem pieczarkowym albo jeść same lub z dowolną pastą np. na śniadanie.