ßßß
Składniki (na 4-6 osób):1 kg ziemniaków1 główka czosnku (obranego, drobno posiekanego)25 dkg surowego szpinaku (posiekanego)4 łyżki oliwy z oliwek1/2 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym, jeśli nie jesteście weganami)sól do smakuZebrać razem wszystkie składniki.Ziemniaki ugtować razem ze skóra, nieco ostudzić i obrać.Patelnię rozgrzać do bardzo wysokiej temeratury, dodać oliwę i posiekany czosnek, podsmażać do momentu, aż zacznie się złocić i robić chrupiący (uważać, żeby nie przypalić). Zmniejszyć płomień, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do momentu aż „zwiotczeje” (ok. 5 minut).Zawartość patelni połączyć z mlekiem sojowym i dokładnie zmiksować.Obrane ziemniaki połączyć ze szpinakową miksturą oraz oliwą pozostałą na patelni po smażeniu oraz doprawić do smaku solą. Dokładnie utłuc całość tłuczkiem do ziemników lub odpowiednim robotem kuchennym (mieszać do momentu kiedy ziemniaki uzyskają jednolity, zielony kolor).Podawać z ulubionymi warzywami lub proteiną.Smacznego i Wesołych Świąt!
Zajrzyjcie na moją strone w Klaifornii (kliknijcie poniżej):












