ßßß Cookit - przepis na Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki!

Zielono ci? Mi też, bo właśnie zjadłam przepyszne zielone, wielkanocne ziemniaki!

nazwa

Wykonanie

Ok, wiec za dwa dni Wielkanoc i wiem, że wszystkie polskie gospodynie domowe od przynajmniej tygodnia zajęte są w kuchni. Zapewne pieką baby, gotują jajka, może i je malują…
A ja w Kalifornii maluję na zielono ziemniaki. Nie dlatego, że jest Wielkanoc, ale dlatego że są pyszne, zdrowe i fajnie wyglądają. Pomyślałam, że może tradycyjne, polskie gospodynie domowe i inne bardziej postępowe kobiety zechcą podać je do Wielkonacnego obiadu. Śpieszę więc z zielonym, ziemniaczanym przepisem, który sama wymyśliłam. Dodam, że jest wegański… ale nie ma się czego bać, bo nawet najwięksi prześmiewcy weganizmu poproszą o ich dokładkę. Może więc od razu warto podwoić, a może i potroić proporcje w przepisie?
Składniki (na 4-6 osób):
1 kg ziemniaków
1 główka czosnku (obranego, drobno posiekanego)
25 dkg surowego szpinaku (posiekanego)
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym, jeśli nie jesteście weganami)
sól do smaku
Zebrać razem wszystkie składniki.
Ziemniaki ugtować razem ze skóra, nieco ostudzić i obrać.
Patelnię rozgrzać do bardzo wysokiej temeratury, dodać oliwę i posiekany czosnek, podsmażać do momentu, aż zacznie się złocić i robić chrupiący (uważać, żeby nie przypalić). Zmniejszyć płomień, dodać szpinak i dusić pod przykryciem do momentu aż „zwiotczeje” (ok. 5 minut).
Zawartość patelni połączyć z mlekiem sojowym i dokładnie zmiksować.
Obrane ziemniaki połączyć ze szpinakową miksturą oraz oliwą pozostałą na patelni po smażeniu oraz doprawić do smaku solą. Dokładnie utłuc całość tłuczkiem do ziemników lub odpowiednim robotem kuchennym (mieszać do momentu kiedy ziemniaki uzyskają jednolity, zielony kolor).
Podawać z ulubionymi warzywami lub proteiną.
Smacznego i Wesołych Świąt!
Zajrzyjcie na moją strone w Klaifornii (kliknijcie poniżej):
Źródło:https://jemwiecjestem.com/2016/03/24/zielono-ci-mi-tez-bo-wlasnie-zjadlam-przepyszne-zielone-wielkanocne-ziemniaki