Wykonanie
Dzisiaj propozycja na kolejną zieloną zupę krem, jakiś czas temu prezentowałam na blogu zieloną zupę TUTAJ - tamta była z
zielonego groszku, a ta jest z
brokułów i
szpinaku .Jeszcze jakiś czas temu na hasło
brokuły bądź
szpinak dostawałam gęsiej skórki i mówiłam: nieee, nie lubię. Pomalutku odczarowuję sobie i jedno, i drugie. Muszę przyznać, że w formach w jakich do tej
pory je przygotowywałam, było OK :)Poniżej zdjęcie mojej zupy, a pod zdjęciem składniki i sposób przygotowania. Zapraszam!Składniki (4 porcje):1 spory
brokuł (około 500g)250g
szpinaku4 ząbki
czosnkusól do smakułyżka
oliwyPrzygotowanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy
oliwę, na której podduszamy pokrojony w plasterki
czosnekdodajemy
brokuły, solimy, mieszamy i zalewamy
wodą bądź
bulionem (ja tym razem użyłam
bulionu warzywnego), płynu powinno być tyle, by prawie przykryć
brokuły, jak będzie za dużo
wody, zupa będzie rzadka pod koniec gotowania dodajemy 2 spore garści
szpinaku, mieszamy wszystkozdejmujemy z ognia i traktujemy blenderemwstawiamy jeszcze na gaz, chwilę odparowujemy i w zasadzie gotowemożemy przetrzeć przez sito, dodać
jogurtu, grzanek czy pestek dyni bądź
słonecznikaSmacznego!