Wykonanie
Witajcie !Trochę czasu upłynęło, słodkiego czasu jak się okazuje... ;)Wracam do Was powoli, z różnymi
smakami, jak na razie nie na ostro, nie za słodko...mam nadzieję, że smacznie, o.Dziś będzie zwyczajnie, bo ukochane przeze mnie nudle,
szpinak, no i
jajko się przyplątało.Tak mi się wymyśliło, choć nie
powiem...inspiracją był ten Pan z DDtvn co tam czasem gotuje...Piotrek chyba czy jakoś tak?;pNo to co...pokazuję co i jak, a przy okazji...blogujące mamy poproszę o swoje przepisy, inspiracje dla mnie, smaki i
przyprawy, chętnie skorzystam z Waszych doświadczeń;)Moja wersja jest bardzo minimalistyczna jeśli chodzi o
przyprawy i dodatki, przynajmniej na razie ...;pPrzygotowanie: około 25 minutKoszt: 12 złSkładniki:
makaron wstążki z
mąki orkiszowej
szpinak mrożony - opakowanie3
jajka (eko)2 łyżki
śmietany 18%sól morskapieprz czarnykilka kropel
oliwy z oliwekszczypta
gałki muszkatołowejodrobina
sera żółtego - startego na małych oczkach
margaryna do smarowania naczynia
Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Szpinak podsmażam na
oliwie, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem, gałką. Dodaję
śmietanę dla zagęszczenia.Mieszam gotowy
szpinak z
makaronem.Do naczynia żaroodpornego wkładam
makaron, posypuję całość
serem, na wierzchu rozbijam
jajka, wkładam do rozgrzanego piekarnika na 180 -200 stopni na 10 minut z termoobiegiem.