Wykonanie
To nasz ulubiony
makaron i zajadamy go bardzo często, czasami co tydzień. Na szczęście moja rodzinka bez wyjatku nie należy do osób, które
szpinaku nie lubią. Ja z mężem mieliśmy złe skojarzenia z przedszkola, ale nam przeszło.
Szpinak, podsmażony, odpowiednio doprawiony, z dodatkiem zasmażki pasuje do
makaronu i stopionego
żółtego sera. Podaję przepis:opakowanie
szpinaku mrożonego lub odpowiadająca mu ilość świeżego
oliwałyżka
mąkisól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
tymianekopakowanie grubego
makaronu ( u nas przeważnie kokardki)
żółty ser do posypania
Mrożony szpinak rozmrozić, świeży podgotować, odcedzić i posiekać .Rozgrzać
oliwę, dodać
mąkę, zrobić rumianą zasmażkę. Wrzucić na to
szpinak, jeśli bardzo gęsty, dodać nieco
wody, szybko wymieszać i dusić do miękkości. Dosolić, doprawić
pieprzem,
tymiankiem i
gałką muszkatołową.
Makaron ugotować według przepisu, odcedzić. Wymieszać
makaron ze
szpinakiem, posypać tartym lub pociętym
żółtym serem, wstawić do kuchenki na 700 W na ok. 2 minuty, aż
ser się roztopi. Czasami do
szpinaku, pod
ser, dodajemy jeszcze duszone
pieczarki.Smacznego!