Wykonanie
Dawno nie gościło na naszym
stole, postanowiłam więc przypomnieć sobie te smaki...uwielbiam
chili con carne głównie za to, że można je podawać z czymkolwiek a i tak zawsze jest wyborne!Są różne wersje
chili, jeśli chodzi o proporcje
mięsa, ja preferuję mieszankę wołowego z wieprzowym, a nie samo wołowe....Zapraszam zatem do siebie do kuchni;)Przygotowanie: około 60 minutKoszt: około 50 złSkładniki:1/2 kg
mięsa wołowego1/2 kg
mięsa wieprzowego1
czerwona cebula1 żółta
cebula1 duża
papryka czerwona1
papryka żółtapuszka
fasoli czerwonejpuszka
pomidorów250 ml
bulionu warzywnegopapryczka chillipieprz,
sól, kumin,
słodka papryka,
oregano,
bazyliaoliwa z oliweksalsa
Rozpoczynam od rozgrzania
oliwy, następnie dodaję zmielone
mięso, podsmażam do uzyskania rumianego koloru, dodaję posiekaną
cebulę,
paprykę i
chilli - również drobno posiekane.Trzymam wszystko na płycie jakieś 10 minut, po czym zalewam
mięso bulionem.Dodaję
pomidory, najlepiej drobniej pokrojone jak również
fasolę - odsączoną.Gotuję wszystko razem około 25 minut, doprawiam do smaku
przyprawami, ale
solą i
pieprzem na końcu dopiero.Na imprezę fajnie jest zrobić takie
chili i podawać z nachosami na przykład, natomiast ja dziś przegryzałam bułą....Ja moje
chili przygotowałam również z myślą o moich funfelach z pracy, żeby miały coś dobrego na obiad, mam nadzieję, że im posmakuje (podam im
chili z
ryżem).