Wykonanie
...Pewnie zauważyliście, że nie jestem specjalnie ciastowa, bo przeważnie gotuję coś obiadowego,desery się pojawiają, ale z ciastami jest już słabiej, albo inaczej...jest ich zwyczajnie mniej;p...Ale to się zmienia...bo właśnie upiekłam pyszne ciacho ze
śliwkami i chcę się nim z
Wami podzielić.Wiem, że nie jest idealne, powiedziałabym, że jak na jedno z pierwszych całkiem niezłe, ale jeszcze długa
droga przede mną...Jestem ciekawa jakie Wy macie propozycje na to właśnie ciasto, czekam na pomysły, tymczasem pokazuję co ja upichciłam;)))Pyszna
herbata, kawałek ciasta...i wolne popołudnie...Przygotowanie: około 60 minut + 2h w lodówceKoszt: około 10 złSkładniki:25 dkg
mąki tortowej Lubella1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukrucukier waniliowy1
jajko1/2 szklanki
wodyodrobina
soli1/2 kg
śliwekmargaryna do smarowania blachy
cukier puder - ewentualnie do posypania*kruszonka*10 dkg
masła10 dkg
cukru10 dkg
mąkiaromat waniliowyszczypta
anyżuszczypta
cynamonuDo miski wsypuję
mąkę - przesypują ją przez sitko. Mieszam ją z
cukrem,
solą, drobno posiekanym
masłem,
jajkiem i
wodą. Wyrabiam ciasto, masę pozostawiam w misce, zawijam folią i odkładam do lodówki na minimum godzinę.
Śliwki myję, przekrawam na pól, wyjmuję pestki.Ciasto wlewam do wysmarowanej tłuszczem formy....Zabawne, bo robię ciasto ze
śliwkami w formie w kształcie
truskawki, ale nie mogłam się powstrzymać i jej nie kupić;pNa cieście układam
śliwki skórką do dołu, posypuję kruszonką, podsypuję lekko
cynamonem.Blaszkę wkładam do piekarnika na około 35 minut na 200 stopni. Ja piekłam z termoobiegiem....niebo w gębie, wiadomo...kruszonka rządzi;p
...wiecie coo...ten
anyż jest genialny, lekko wyczuwalny, idealne połączenie z kruszonką,
cynamonem...pycha!