Wykonanie
No to wymyśliłam na deser racuchy z
jabłkami albo raczej
jabłka w racuchu, bo poniosła mnie fantazja ułańska i chyba za dużo
jabłka dodałam;D Nic, no wyszło tego sporo...i dobrze, dokarmię koleżanki;)Zaczęłam moje dzisiejsze pichcenie od racuchów, bo więcej zabawy z tym jak wiecie, na obiad
makarrono...;pMiłego oglądania i mam nadzieję smakowania;)Przygotowanie: 40 minutKoszt: około 12 złSkładniki:1/2 litra
mleka3
jabłka2,5 szklanki
mąki (pełnoziarnistej)1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajka2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
solioliwacukier pudercynamon,
kardamon,
goździkDo miski wsypuję
mąkę,
sodę,
sól,
cukier, wlewam
mleko i dodaję
żółtka -
białka odstawiam na bok.Miksuję wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto powinno być jakby ubite, nierzadkie.
Białka ubijam na pianę. Do ciasta dodaję pokrojone w kostkę
jabłka, które wcześniej posypałam
cynamonem,
kardamonem i
goździkiem skruszonym. Mieszam, po czym dodaję powoli pianę, mieszam raz jeszcze delikatnie.Na rozgrzaną
oliwę układam łyżką ciasto, staram się by były mniej więcej tej samej wielkości. Smażę z obu stron na rumiany kolor, odstawiam na talerz i posypuję
cukrem pudrem. Tyle;D*** aha,
mąkę dałam pszenną pełnoziarnistą, są przez to nieco ciemniejsze, odrobinę inne w smaku, ale myślę, że równie dobre co "tradycyjne". Z
cukrem też nie szalałam, bo i po co...
jabłka i
przyprawy wystarczą, a jak ktoś woli, to i 5 łyżek może dać;pSmacznego)
