ßßß Cookit - przepis na FIT kotleciki z kaszy gryczanej

FIT kotleciki z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Lekkie kotleciki z ziarenek gryki...
Dziś propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Uwielbiam wegetariańskie kotleciki zrobione z rożnego rodzaju kasz, więc często eksperymentuję w tym kierunku. Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego to jedne z moich ulu bionych. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu czosnkowo-ziołowego i ulubionej surówki. U mnie często jest to surówka z kapusty włoskiej i marchewki z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół prowansalskich.
Ps. Pamiętajcie, że kasza gryczana to wspaniałe źródło witamin i minerałów, a wśród nich przede wszystkim krzemu niezbędnego do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci!
Składniki:
- na 10 kotlecików
100 g kaszy gryczanej,
250 g sera białego,
mała cebula,
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
jajko,
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
łyżeczka soli,
łyżeczka suszonego lubczyku lub koperku (opcjonalnie),
pół szklanki otrąb pszennych lub orkiszowych,
- na dip ziołowo-czosnkowy
100 g jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
sól,
czarny pieprz.
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy.
Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na patelni na 3 łyżkach oleju lub oliwy.
Ser biały rozdrabniamy widelcem.
W misce mieszamy ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną, ser biały, 3 łyżki otrąb, jajko i zrumienioną cebulkę. Doprawiamy mocno pieprzem czarnym i ziołowym, solą, opcjonalnie także lubczykiem lub koperkiem, ponownie mieszamy.
Z tak powstałej masy formujemy kotleciki (kuleczki lub płaskie), które obtaczamy delikatnie w otrębach, a następnie układamy na blaszce do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy dip czosnkowy z jogurtu naturalnego zmieszanego ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem czosnku, a następnie doprawionego pieprzem czarnym oraz ziołowym i solą.
Kotleciki podajemy z dipem ziołowo-czosnkowym i ulubioną surówką.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/12/fit-kotleciki-z-kaszy-gryczanej.html