Wykonanie
Lekkie kotleciki z ziarenek gryki...

Dziś propozycja dla tych, którzy mają ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Uwielbiam wegetariańskie kotleciki zrobione z rożnego rodzaju
kasz, więc często eksperymentuję w tym kierunku. Kotleciki z
kaszy gryczanej i
sera białego to jedne z moich ulu
bionych. Najlepiej smakują w towarzystwie dipu
czosnkowo-
ziołowego i ulubionej surówki. U mnie często jest to surówka z
kapusty włoskiej i
marchewki z dodatkiem
oliwy z oliwek oraz
ziół prowansalskich.Ps. Pamiętajcie, że
kasza gryczana to wspaniałe źródło witamin i minerałów, a wśród nich przede wszystkim krzemu niezbędnego do budowy i prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i kości oraz odpowiedzialnego za wygląd włosów, skóry i paznokci!Składniki:- na 10 kotlecików100 g
kaszy gryczanej,250 g
sera białego,mała
cebula,3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek,
jajko,2/3 łyżeczki
czarnego pieprzu,łyżeczka
pieprzu ziołowego,łyżeczka
soli,łyżeczka suszonego
lubczyku lub
koperku (opcjonalnie),pół szklanki
otrąb pszennych lub orkiszowych,- na dip
ziołowo-
czosnkowy100 g
jogurtu naturalnego,ząbek
czosnku,pół łyżeczki
pieprzu ziołowego,
sól,
czarny pieprz.

Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Po ugotowaniu
kaszę odcedzamy.
Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na patelni na 3 łyżkach
oleju lub
oliwy.
Ser biały rozdrabniamy widelcem.W misce mieszamy ze sobą ugotowaną
kaszę gryczaną,
ser biały, 3 łyżki
otrąb,
jajko i zrumienioną
cebulkę. Doprawiamy mocno
pieprzem czarnym i
ziołowym,
solą, opcjonalnie także
lubczykiem lub
koperkiem, ponownie mieszamy.Z tak powstałej masy formujemy kotleciki (kuleczki lub płaskie), które obtaczamy delikatnie w otrębach, a następnie układamy na blaszce do pieczenia. Kotleciki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez pół godziny.W tym czasie przygotowujemy dip
czosnkowy z
jogurtu naturalnego zmieszanego ze startym na tarce lub zgniecionym w prasce ząbkiem
czosnku, a następnie doprawionego
pieprzem czarnym oraz
ziołowym i
solą.Kotleciki podajemy z dipem
ziołowo-
czosnkowym i ulubioną surówką.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))