ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

nazwa

Wykonanie

Pomarańczowy, dyniowy mus subtelnie okryty migdałowymi płatkami...
Choć Halloween już za dwa tygodnie, nie robię jeszcze lampionów z dyni, za to zapiekam ją w piekarniku i miksuję na pyszną zupę krem. Im bardziej pomarańczowy jest kolor miąższu dyni, tym więcej ma ona witamin.
Dynia to m.in. źródło witamin - A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu. Dynia ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w białko i nie tuczy! Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Dynia hokkaido ma ten plus, że nie obiera się jej, gdyż ma jadalną skórkę, co przyśpiesza jej przygotowanie. :) Oczywiście zupę tę można też przyrządzić z innych rodzajów dyni, np. piżmowej, tyle że wtedy trzeba trochę pomęczyć się ze skórką. Krem z dyni najlepiej smakuje podany z grzankami lub płatkami migdałowymi.
Składniki:
2 małe dynie hokkaido (średnicy około 12 cm),
cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka miodu,
łyżeczka octu balsamicznego,
łyżeczka papryki ostrej lub chilli pieprzu cayenne,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki cynamonu,
sól,
czarny pieprz,
woda,
grzanki lub płatki migdałów do podania,
natka pietruszki do ozdoby.
Jak to zrobić?
Dynie myjemy i wydrążamy z nich miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy na małe kawałki razem ze skórką. W przypadku hokkaido skórka też jest jadalna.
Kawałki dyni posypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem, skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez pół godziny.
Cebulę siekamy drobno i razem z cynamonem szklimy na patelni, na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Upieczone kawałki dyni umieszczamy w garnku razem z podsmażoną cebulką, dolewamy od jednej do dwóch szklanek wody (w zależności od tego, na jak gęstym kremie nam zależy), gotujemy 5 minut, a następnie miksujemy blenderem ręcznym lub w mikserze koktajlowym.
Na koniec dodajemy miód, ocet balsamiczny, doprawiamy solą, czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz papryką ostrą i gotujemy jeszcze kilka minut.
Zupę krem z dyni możemy podać z grzankami lub z płatkami migdałowymi i listkami natki pietruszki.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/10/zupa-krem-z-dyni-hokkaido.html