Wykonanie
Pomarańczowy,
dyniowy mus subtelnie okryty migdałowymi
płatkami...

Choć Halloween już za dwa tygodnie, nie robię jeszcze lampionów z dyni, za to zapiekam ją w piekarniku i miksuję na pyszną zupę krem. Im bardziej
pomarańczowy jest kolor miąższu dyni, tym więcej ma ona witamin.
Dynia to m.in. źródło witamin - A, B1, B2 i C; składników mineralnych - fosforu, żelaza, potasu i magnezu; a także beta-karotenu.
Dynia ma działanie wzmacniające wzrok, chroniące przed nowotworami, poprawiające wygląd cery. Bogata jest również w
białko i nie tuczy! Jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Mieszkańcy Tybetu stosują
dynię w żywieniu dietetycznym przy chorobach układu pokarmowego oraz nerek.
Dynia hokkaido ma ten plus, że nie obiera się jej, gdyż ma jadalną skórkę, co przyśpiesza jej przygotowanie. :) Oczywiście zupę tę można też przyrządzić z innych rodzajów dyni, np. piżmowej, tyle że wtedy trzeba trochę pomęczyć się ze skórką. Krem z dyni najlepiej smakuje podany z grzankami lub
płatkami migdałowymi.Składniki:2 małe
dynie hokkaido (średnicy około 12 cm),
cebula,4 łyżki
oliwy z oliwek,łyżka
miodu,łyżeczka
octu balsamicznego,łyżeczka
papryki ostrej lub
chilli pieprzu cayenne,łyżeczka
słodkiej papryki,1/3 łyżeczki
cynamonu,
sól,
czarny pieprz,
woda,grzanki lub
płatki migdałów do podania,
natka pietruszki do ozdoby.

Jak to zrobić?
Dynie myjemy i wydrążamy z nich miąższ z pestkami, który nie będzie nam potrzebny, a następnie kroimy na małe kawałki razem ze skórką. W przypadku hokkaido skórka też jest jadalna.Kawałki dyni posypujemy
papryką ostrą,
papryką słodką,
solą i
czarnym pieprzem, skrapiamy 2 łyżkami
oliwy z oliwek, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez pół godziny.
Cebulę siekamy drobno i razem z
cynamonem szklimy na patelni, na 2 łyżkach
oliwy z oliwek.Upieczone kawałki dyni umieszczamy w garnku razem z podsmażoną
cebulką, dolewamy od jednej do dwóch szklanek
wody (w zależności od tego, na jak gęstym kremie nam zależy), gotujemy 5 minut, a następnie miksujemy blenderem ręcznym lub w mikserze koktajlowym.Na koniec dodajemy
miód,
ocet balsamiczny, doprawiamy
solą,
czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz
papryką ostrą i gotujemy jeszcze kilka minut.Zupę krem z dyni możemy podać z grzankami lub z
płatkami migdałowymi i listkami
natki pietruszki.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)