Wykonanie
Rozkoszna
słodycz płynąca z ananasowej krainy...

Składniki (dla dwóch osób):200 g
piersi z kurczaka,pół świeżego
ananasa,150 g słodkiej
kukurydzy z zalewy (opcjonalnie),3-4 łyżki
przyprawy curry,5 łyżek
miodu,2 ząbki
czosnku,kawałek
imbiru (około 2 cm),2 łyżki
oleju,200 g
ryżu, np. basmati pełnoziarnistego lub jaśminowego,
sól.

Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki. 2 ząbki
czosnku oraz kawałek
imbiru ścieramy na tarce lub zgniatamy w prasce, dodajemy do
kurczaka, następnie posypujemy go 4 łyżkami
curry, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.W tym czasie obieramy pół
ananasa i kroimy go w kostkę.Do gorącej
wody wrzucamy
ryż i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy
olej i wykładamy na niego
kurczaka z marynatą, podsmażamy przez 3 minuty. Następnie do
kurczaka dodajemy 3 łyżki
miodu, mieszamy i dalej smażymy na złocisty kolor. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa oraz pozostałe 2 łyżki
miodu i smażymy, mieszając co jakiś czas, jeszcze przez około 10 minut, aż
ananas będzie miękki. Możemy na chwilę przykryć patelnię pokrywką. Pod koniec smażenia na patelnię dokładamy
kukurydzę i mieszając smażymy jeszcze chwilkę.
Kurczaka z
ananasem i
kukurydzą podajemy na
ryżu lub obok niego.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))