Wykonanie
Tą zupkę robię podobnie jak zupę z liści
sałaty. Kolor podobny, składniki to też liście... Tylko smak inny, ta ze
szczawiem ma smak tradycyjny, kwaskowy, taki jaki pamiętam z dzieciństwa :)

składniki:50 g
cebuli30 g
masła lub
oleju2-3 garście szczawiu (ok.100-120 g)100 g
ziemniaków pokrojonych w kostkę1 łyżka koncentratu
bulionu warzywnego500 g
wody1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
przyprawy warzywnejsól i
pieprz do smakudodatkowo100 g
śmietany lub
jogurtu naturalnegoposiekany
koperekkilka ugotowanych na twardo
jajekWykonanie:
Cebulę posiekać 5 s. / obr. 5Dodać
masło lub
olej, poddusić 2 min. / Varoma / obr. 1Dodać resztę składników i gotować 15 min. / 90*C / obr. 2Dodać
śmietanę i zmiksować na krem 30 s. / obr. 10Każdą porcję zupy posypać
koperkiem i podawać z
jajkiem podzielonym na ćwiartki.Można też dodać
ryż ugotowany na sypko.Polecam spacery na łąkę, rodzinne zbieranie szczawiu i pyszną zupę.Smacznego!