ßßß
składniki:50 g cebuli30 g masła lub oleju2-3 garście szczawiu (ok.100-120 g)100 g ziemniaków pokrojonych w kostkę1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego500 g wody1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka przyprawy warzywnejsól i pieprz do smakudodatkowo100 g śmietany lub jogurtu naturalnegoposiekany koperekkilka ugotowanych na twardo jajekWykonanie:Cebulę posiekać 5 s. / obr. 5Dodać masło lub olej, poddusić 2 min. / Varoma / obr. 1Dodać resztę składników i gotować 15 min. / 90*C / obr. 2Dodać śmietanę i zmiksować na krem 30 s. / obr. 10Każdą porcję zupy posypać koperkiem i podawać z jajkiem podzielonym na ćwiartki.Można też dodać ryż ugotowany na sypko.Polecam spacery na łąkę, rodzinne zbieranie szczawiu i pyszną zupę.Smacznego!