ßßß
składniki:400 g liści szpinaku50 g pestek dynii1 ząbek czosnku1 łyżka oleju rzepakowego150-200 g filetu z indyka (może być z kurczaka) pokrojonego w paskikilka suszonych pomidorów z zalewy w paseczkiogórek kiszony120 g kolorowej papryki1 szklanka ugotowanego makaronusos:4-5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów4-5 łyżek octu winnego -ziołowego1/3 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruświeżo zmielony kolorowy pieprz1/2 łyżeczki ziół (np.prowansalskich)WykonanieLiście szpinaku umyć, osuszyć; większe porwać na kawalkiPestki dynii zrumienić na suchej patelni, przesypać do miseczkiPatelnię natrzeć ząbkiem czosnku, nalać olej, rozgrzaćPaski fileta wrzucić na patelnię, podsmażyć mieszając aż się przyrumieniDodać liście szpinaku i chwilkę poddusić. Przełożyć do miski.Dodać pomidory i paprykę pokrojoną w paski, ogórka pokrojonego w kostkę i makaron.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę i delikatnie wymieszać.Przed podaniem posypać pestkami dynii.
Smacznego!