Wykonanie
¡Hola! :)Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej
papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z
ryżu i
mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :)Składniki:4
papryki (kolor do wyboru)100 g
kaszy jaglanej250 g
mięsa mielonego z
indyka250 g
czerwonej fasoli konserwowejjedna
czerwona cebulajedna puszka
pomidorów pelatiparę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak
ostrą paprykę chcemy przygotować)jedno
jajkoser mozzarella w wiórkach
olejmasłopapryka czerwona mielona
czosnek granulowany
zioła prowansalskiesólpieprzchili cayennePrzygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z
mięsem mielonym,
fasolą, poszatkowaną
cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe
jajko i przyprawiamy
solą,
pieprzem,
czerwoną papryką i
chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej
pomidory pelati. Doprawiamy do smaku
solą pieprzem,
ziołami prowansalskimi,
papryką czerwoną oraz granulowanym
czosnkiem. Tak przygotowany sos gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
Papryki myjemy, odkrawamy ich górną część - tak aby powstała nam czapeczka, którą później będziemy ją mogli przykryć. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy. Na dno każdej z
papryk wlewamy łyżkę sosu a następnie faszerujemy
papryki farszem. do pełna. Sam wierzch ponownie polewamy sosem i posypujemy
serem mozzarella w wiórkach.
Papryki przykrywamy czapeczkami.

Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego
masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy
papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż
papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze.Smacznego! :)

