Wykonanie
Witajcie Moi
DrodzyJuż jutro Wigilia i nie jeden z nas jest już całkowicie pochłonięty przygotowaniami do kolacji wigilijnej. Ja jednak postanowiłem dzisiaj zrobić tartę
brokułowo-
marchewkową,aby zjeść coś trochę lżejszego przed świątecznym zajadaniem się potrawami i smakołykami przygotowanymi specjalnie na ten wyjątkowy czas.Do tarty potrzebne będą:

Składniki na tartę o średnicy formy 26cm250g
mąki pszennejpół kostki
masłaszczypta
soliwoda2
marchewkibrokułzielona
pietruszkaszczypiorekkubek
śmietany4
jajkażółty sermieszanka suszonych przyprawDo miski dodajemy
mąkę,
masło, jedno
jajko, szczyptę
soli, i dwie łyżki
wody, po czym ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wstawiamydo lodówki na pół godziny. W tym czasie
brokuł i
marchewkę gotujemy w osolonej wodzie. Następnie wykładamy spód i boki blachy
ciastem i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.Przygotować sos, do
śmietany dodajemy3
jajka,
starty ser i doprawiamy
solą i
mieszanką przypraw. Upieczone ciasto smarujemy cienką warstwą sosu, układamy plasterki
marchewki, zalewamy resztą sosu i układamy na wierzchu różyczki
brokułu i posypujemy posiekaną
pietruszką i
szczypiorkiem.

Tartę wkładamy ponownie do pierkarnika nagrzanego do temperutyry 180 stopni na około pół godziny.