Wykonanie
Kapusta z
fasolą ,prosta i szybka w przygotowaniu,jest bardzo sycąca.Smaczny dodatek do wielu potraw obiadowych jak i do
pieczywa ...Polecam.....


Składniki :-
kapusta kiszona 1,6 kg-400 g-500 g
fasoli białej drobnej-15 -20 dkg
szynki surowej w kostkach-2 duże
marchewki-1 duża
cebula-
ziele angielskie-
liść laurowy-10 dkg
smalcu-10 dkg
margaryny-
przyprawy:-
sól-
pieprz-1-2 łyżek
cukru- 2 łyżki
maggi ,1 płaska łyżka
vegetaPrzygotowanie :
Fasolę opłukać ,zalać
wodą i moczyć całą noc,następnie gotujemy do miękkości .
Kapustę ,kiszoną wypłukać pod bieżącą
wodą (dwa
razy )aby nie była zbyt kwaśna ,pokroić na mniejsze ,kawałki zalać
wodą, dodać
ziele angielskie ,
liść laurowy i gotować do miękkości(
wodę, trzeba uzupełnić podczas gotowania jeśli odparuje)
Marchew ,obrać opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach,
cebulkę drobno pokroić w kostkę .Na patelnię włożyć tłuszcz i podsmażyć pokrojoną drobno
cebulę ,następnie dodać
marchew i w kosteczkach
szynkę doprawić ,
maggi,1 łyżkę
vegety,
pieprz podlać
wodą (do 200 ml) i dusić na małym ogniu ,15 -20 minut.Odcedzić ugotowaną
kapustę.... część,
fasoli (1/2) ,ugnieść, rozgnieść na papkę i dodać do
kapusty a (1/2) dodać w całości ,następnie dodajemy uduszoną
marchew ,szyneczkę i
cebulkę ,przyprawiamy do smaku ,
sól,
pieprz,
cukierCałość , dokładnie mieszamy .....Smacznego !!!!