Przedstawiam przepis na sernik który dostałam od mojej mamy ,banalnie prosty który rozpływa się w ustach.Zachęcam do pieczeniaSkładniki :Spód kręcony pod sernik-20 dkg maki pszennej-10 dkg kartoflanki-20 dkg cukru-1 kostka margaryny-4 jajka-1 łyżka kwasnej smietany-1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:-1 wiaderko sera( President )-(1 kg)-1 szklanka cukru pudru-8 jajek-1/2 szklanki mleka-250 ml śmietany kremówki 30%-1/2 szklanki oleju-2 budynie śmietankowe-1 cukier waniliowy-1 łyżka octuPrzygotowanie spodu pod sernik :Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno po jednym jajku wciąż ucierając.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i łyżkę kwaśnej śmietany.Masa serowa :Mleko,śmietanę ,olej,cukier waniliowybudyń i żółtka połączyć mikserem,dodać ser i rozmiksować na jednolitą masę .Na koniec dodać ubite białka z cukrem pudrem i łyżką octu(ocet dodać do ubitych białek i mikserem jeszcze chwilkę miksować aby ,ocet połączył się z białkami)Delikatnie połączyć z masą serową .Wylać na przygotowany spód,ciasto piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni60-65 minut.Porcja na dużą blachę 40x26Ocet dodany do masy serowej ,zapobiega opadaniu wypieku.Smacznego !!!