Wykonanie
Przedstawiam prosty przepis na
drożdżowe smaczne ciasto ,jest niezawodny .






Składniki:-1/2 kg
mąki-3
jajka L/XL-
cukier waniliowy-1/2 szklanki
cukru-3/4 szklanki
mleka-5 dkg
drożdży-1/2 łyżeczki
soli-1/2 kostki
masła lub
margaryny- 1 kieliszek
wódki ( według uznania )Kruszonka :-12,5 dkg
masła-12,5 dkg
cukru-
cukier waniliowy-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-20 dkg
mąki-(3-4 )
jabłkaKruszonka :Rozcieramy ,
masło z
mąką,
cukrem i
cukrem waniliowym ,
proszkiem do pieczeniapalcami aż powstanie kruszonka.Wszystkie,składniki do ciasta powinny
mieć temperaturę pokojową.
Sól rozpuszczamy w pozostałej części
mleka.Przygotowanie :Z
drożdży, części
mleka (letnie), ,
mąki ,
cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .
Jajka ubić z
cukrem dodać roztopiony(letni ) tłuszcz, resztę
mleka(z
solą) ,rozczyn z
drożdży ,
wódkę,
mąkę.Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Wyrośnięte ciasto ,przekładamy na blachę i równamy ( najlepiej dłoń ,zanurzyć w letniej wodzie lub
mleku )
Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić na15-20 minut do wyrośnięcia.Następnie , wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze180 stopni 30 -40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone ) Ostudzone ciasto lukrujemy .Blacha 32x36Smacznego !!!