ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy z jabłkami

Drożdżowy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam prosty przepis na drożdżowe smaczne ciasto ,
jest niezawodny .
Składniki:
-1/2 kg mąki
-3 jajka L/XL
-cukier waniliowy
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mleka
-5 dkg drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 kieliszek wódki ( według uznania )
Kruszonka :
-12,5 dkg masła
-12,5 dkg cukru
-cukier waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-20 dkg mąki
-(3-4 ) jabłka
Kruszonka :
Rozcieramy ,masło z mąką,cukrem i cukrem waniliowym ,proszkiem do pieczenia
palcami aż powstanie kruszonka.
Wszystkie,składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Sól rozpuszczamy w pozostałej części mleka.
Przygotowanie :
Z drożdży, części mleka (letnie), ,mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .
Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony
(letni ) tłuszcz, resztę mleka(z solą) ,rozczyn z drożdży ,wódkę,mąkę.
Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .
Wyrośnięte ciasto ,przekładamy na blachę i równamy ( najlepiej dłoń ,zanurzyć w letniej wodzie lub mleku )
Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić na
15-20 minut do wyrośnięcia.
Następnie , wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni 30 -40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone ) Ostudzone ciasto lukrujemy .
Blacha 32x36
Smacznego !!!
Źródło:http://ugotujtosieuda.blogspot.com/2014/10/drozdzowy-z-jabkami.html