ßßß
Składniki :1,5 litra wody1/2 kg żeberek lub kość wieprzowa2 duże ziemniaki2 marchewki1 pietruszkęplaster selera (około 10 dkg )25 -30 dkg kabanosów1/2 słoika konserwowej czerwonej paprykisól0,5-1 łyżka cukrupieprzpapryka ostra2-3 łyżek koncentratu pomidorowego1 łyżka majerankuPrzygotowanie :Do garnka wlać wodę ,włożyć umyty kawałek mięsa lub kość wieprzową, bobkowy liść i angielskie ziele osolić ,ugotować i odszumować Następnie ,dodać ziemniaki w drobno pokrojoną kosteczkę ,w taką samą kosteczkę pokroić pietruszkę ,seler ,marchew gotować całość na małym ogniu .Gdy już wszystko będzie miękkie dołożyć kabanosy pokrojone w krążki na sam koniec czerwoną paprykę pokrojoną w małe paski i 10 dkg- 15 dkg koncentratu pomidorowego,majeranek.Z jednej lub dwóch łyżek mąki i 3/4szklanki wody zrobić zaklepkę i zaciągnąć zupę( według uznania ) doprawić solą pieprzem,cukrem,magi ,Smacznego !!!