Wykonanie
Jest to bardzo smaczna ,ostra zupa dla smakoszy pikantnych przypraw, rozgrzewająca i łatwa do przygotowania .Polecam tę zupę jest sycąca o wyrazistym smaku .
Składniki :1,5 litra
wody1/2 kg
żeberek lub kość wieprzowa2 duże
ziemniaki2
marchewki1
pietruszkęplaster
selera (około 10 dkg )25 -30 dkg
kabanosów1/2 słoika konserwowej
czerwonej paprykisól0,5-1 łyżka
cukrupieprzpapryka ostra2-3 łyżek
koncentratu pomidorowego1 łyżka
majerankuPrzygotowanie :Do garnka wlać
wodę ,włożyć umyty kawałek
mięsa lub kość wieprzową,
bobkowy liść i
angielskie ziele osolić ,ugotować i odszumować Następnie ,dodać
ziemniaki w drobno pokrojoną kosteczkę ,w taką samą kosteczkę pokroić
pietruszkę ,
seler ,
marchew gotować całość na małym ogniu .Gdy już wszystko będzie miękkie dołożyć
kabanosy pokrojone w krążki na sam koniec
czerwoną paprykę pokrojoną w małe paski i 10 dkg- 15 dkg
koncentratu pomidorowego,
majeranek.Z jednej lub dwóch łyżek
mąki i 3/4szklanki
wody zrobić zaklepkę i zaciągnąć zupę( według uznania ) doprawić
solą pieprzem,
cukrem,
magi ,Smacznego !!!