Wykonanie
Ryby,
ryby,
ryby. Polecam zamiast
mięsa co najmniej dwa
razy w tygodniu na obiad jeść
ryby. Mówiąc
ryba, nie mam na myśli
ryby smażonej w głębokim tłuszczu w grubej panierce albo gotowych mrożonych paluszków z pudełka.
Ryby na prawdę są bardzo wdzięcznym tematem i można je przyrządzać na różne sposoby. Niekoniecznie też musimy wydawać majątek na wyszukane składniki, czasem niedroga
ryba może być smaczna i zdrowa. Najlepiej je piec, grillować, gotować czy przyrządzać na parze.Dzisiaj pokażę Wam jak przyrządziłam pyszny
bulion rybny - i prawdę mówiąc, to żadna filozofia.
Bulion z
ryby przygotowuję tak samo jak rosół z
mięsa, a tą tylko różnicą, że
mięsko jest rybie :)
BULION RYBNY z
MINTAJA500g mrożonego
mintaja (rozmrozić i umyć filety)1 spora
marchewka1
pietruszkakawałek
seleracebula2 ziarenka
ziela angielskiego10 ziaren
czarnego pieprzułyżeczka
soli do smakuFilety
mintaja, obrane i przekrojone wzdłuż warzywa,
cebulę w całości i
przyprawy włożyć do garnka i zalać zimną
wodą (ok. 2 litry). Zagotować i zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu około 30 minut (jeśli dłużej, to
ryba się rozgotuje). Skosztować czy smakuje, np. jeśli jest za słony - dolać
wody :) i
bulion gotowy.

No i teraz w wersji domowej - proponuję ugotować jakiś pełnoziarnisty
makaron al dente i podać
bulion z kawałkiem
marchewki i
natką pietruszki. Na moim talerzu wylądował
makaron owsiany (
Makaron Jastrzębski, na który natrafiłam zupełnie przypadkiem, trudno go dostać, ale ja już mam swoje źródło -
makaron owsiany ma naprawdę bardzo oryginalny smak, pasuje do
rybnego bulionu.1 porcja takiej zupy (250ml
bulionu, 50g
makaronu owsianego, kawałek
marchewki, bez
mięsa z
ryby) to niespełna 200 kcal, węglowodany: 30g,
białko: 8g, tłuszcz: 6gMożna do zupy dodać kawałki gotowanej
ryby (100g ma ok. 70kcal i 17g
białka), wtedy można potraktować danie, jako główne 2 w 1. Ja preferuję jednak obiady 2-daniowe, dlatego do
ryby przygotowałam surówkę z
marchewki i
jabłka, ugotowałam 100g
kaszy bulgur i drugie danie gotowe.1 porcja (100g
mintaja, 50g
kaszy bulgur, surówka z 1
marchewki małego
jabłka) to ok. 350 kcal, węglowodany 58g,
białko: 24g, tłuszcz: 2gLubię takie zwykłe, domowe obiady, a już szczególnie kiedy mamy czas by jeść wspólnie, w rodzinnym gronie._______________________________________________________________________________A teraz jeszcze dodatek "ekstra", wersja "posh".
Bulion z
ryby w wersji "na bogato", który wygląda i smakuje fantastycznie. Tu też posiłkuję się "gotowcem" - od czasu do czasu w Lidlu można spotkać produkt "de luxe" czarny
makaron i tortelini z
łososiem farbowane seppią (czarnym atramentem z
ośmiornicy) - spróbujcie, na prawdę warto. Tortelini mają smak morza, więc idealnie pasują do
bulionu (100g tortellini to ok. 280kcal, 38g węglowodanów, 10g
białka i 9g tłuszczu). Czarny kolor sprawia, ze danie wygląda oryginalnie i tajemniczo, na środku kontrastuje
jajko w koszulce z półpłynnym
żółtkiem.. czyż nie wygląda to apetycznie?

Wiecie jak ugotować
jajko w koszulce? Chętnie dowiem się jak to robić innym sposobem :)Ja gotuję
wodę z dodatkiem
octu (tyle żeby
woda była kwaskowata) w wysokim garnku, robię łyżką wir i wbijam
jajko na wrzątek. Delikatnie mieszam (by wirowało) i po kilku minutach wyciągam łyżką cedzakową.Ktoś ma może inny patent?