Wykonanie
Pierwszy dzień szkoły to ważne wydarzenie. Dzieci żałują końca wakacji, inne cieszą się że w końcu coś zacznie się dziać. Dzisiejszy dzień to świetna okazja żeby przypomnieć sobie ulubione dania z dzieciństwa i przygotować coś specjalnego. Moje ulubione dania, jakie
jadłam jako dziecko to obiady na słodko. Wprost przepadałam za
makaronem z
truskawkami, pierogami z
jagodami czy za knedlami ze
śliwką. Nie ma co ukrywać, że to dania mączne, z dużą ilością prostych węglowodanów (wysokim indeksem glikemicznym) i dość mocno kaloryczne. Dziś dwa
razy się zastanawiam zanim zjem taką bombę kaloryczną, ale może da się je jakoś odchudzić? Zamiast tłustego - chudy
twaróg, białą
mąkę zastąpmy pełnoziarnistą, a
cukier stewią i co z tego wyjdzie? Otóż pyszne, odchudzone knedle ze
śliwkami. Zobaczcie zresztą sami:

Składniki na 3 porcje (18 sztuk):250g chudego
twarogu5 łyżek
mleka1
białko ubite na sztywną pianę1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistejszczypta
soli20-30dkg
śliwek (9-10 sztuk)Sosik:200ml
jogurtu naturalnegopół łyżeczki
cynamonustewia do smaku
Ser zmiksować z
mlekiem na gładką gęstą masę, dodać pianę i delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać
mąkę, do czasu kiedy powstanie dość gęste, nie klejące się rąk ciasto.
Śliwki umyć, przekroić na poł i wypestkować. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, pokroić na 16 kwadratów i w każdy zawinąć pół
śliwki formując kulki.Knedle wrzucić do garnka z dużą ilością wrzątku, gotować 10 minut od momentu wypłynięcia.Składniki sosu wymieszać i podawać z knedlami.


1 PORCJA to ok. 325 kcal, węglowodany: 50g,
białko: 24g, tłuszcz: 1,5gSMACZNEGO!!