Wykonanie

Wczoraj z racji wolnego mieszkania, mogłyśmy z przyjaciółką trochę się pobawić z
mąką w kuchni. Nikt nam się nie kręcił i nie przeszkadzał. Na pierwszy ogień poszły bajgle! A kiedy
drożdżowe ciast spokojnie rosło my zajęłyśmy się obiadem. Z racji pierwszego dnia w nowej pracy postanowiłam zaszaleć i wyjęłam ostatnie
jagody z zamrażarki. Nie mam już tych cudownych
owocków. Ale obiad wyszedł pyszny!! Było trochę zabawy, ale z efektu końcowego obie byłyśmy zachwycone.A teraz skąd wzięłam przepis... więc knedle widziałam już u Sue, Sylwii i Emmy .Nie widzę konieczności dosładzania
owoców. Nam słodki sos w zupełności wystarczył.

250g
twarogu chudego1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej1
białko jaja1 łyżka
mlekaszczypta
soli2/3 szkl odsączonych
jagódsos do polania
jogurt naturalnycynamonsyrop klonowy+
jabłkoW miseczce rozcieramy porządnie
twaróg. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy porządnie ciasto. Które rozwałkowujemy i tniemy na kawałki (nam wyszło 15) Ręcznie wyrabiamy kulki, które następnie rozpłaszczamy. N środek dajemy niecałą łyżeczkę
jagód i zlepiamy.Do gotującej się
wody nakładamy knedle. I gotujemy. Wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu.Z
jogurtu,
cynamonu i
syropu przygotowujemy sos.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałki i posypujemy
przyprawą do szarlotki, wstawiamy na 2min do mikrofali, żeby je udusić.Knedle podajemy polane
jogurtem i z duszonym
jabłkiem.

