ßßß

Składniki na 4 porcje :4 cukinie (2 zielone i 2 żółte)50 dkg mielonego mięsa (u mnie mieszane, wieprzowo-wołowe)1 cebula1 duża marchewka1 ząbek czosnku1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek oreganomajeranek400g pomidorów krojonych w zalewie (puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz5 łyżek parmezanuCukinie dokładnie umyć i obgotować w osolonym wrzątku przez 10 minut, wyciągnąć i przelać zimną wodą. Pokrojoną cebulę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać mielone mięso i podsmażyć, aż mięso zmieni kolor (udusi się). Dodać pomidory, koncentrat, posiekane zioła i doprawić do smaku przyprawami – sos powinien być mocno pikantny, złagodzi go łagodna cukinia.Cukinie rozciąć wzdłuż (wcześniej obcinając końcówki) prawie do końca (nóż prowadzimy od grubszego do cieńszego końca), tak żeby po rozchyleniu powstały wachlarzyki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie żółtą i zieloną cukinię, delikatnie rozchylić nacięcia i wypełnić mięsnym farszem. Wierzch obsypać parmezanem, zapiekać 15 minut w 200 º C.1 PORCJA to ok. 320kcal, węglowodany: 14g, białko: 36g, tłuszcz: 13g
SMACZNEGO!Durszlakowe akcje: