Wykonanie
Cukinia jest jednym z podstawowych warzyw w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie życia bez tak wszechstronnego i pysznego warzywa. Nadaje się prawie do wszystkiego, robię z niej leczo, zapiekanki, sałatki, omlety, a nawet ciasto. Dziś proponuję ułożyć ją w wachlarzyki, wypełnić mięsnym farszem i szybko zapiec pod
parmezanem.


Składniki na 4 porcje :4
cukinie (2 zielone i 2 żółte)50 dkg
mielonego mięsa (u mnie mieszane, wieprzowo-wołowe)1
cebula1 duża
marchewka1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek
kilka gałązek
oreganomajeranek400g
pomidorów krojonych w zalewie (puszka)2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz5 łyżek
parmezanuCukinie dokładnie umyć i obgotować w osolonym wrzątku przez 10 minut, wyciągnąć i przelać zimną
wodą. Pokrojoną
cebulę,
marchewkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażyć na łyżce
oliwy. Dodać
mielone mięso i podsmażyć, aż
mięso zmieni kolor (udusi się). Dodać
pomidory, koncentrat, posiekane
zioła i doprawić do smaku
przyprawami – sos powinien być mocno pikantny, złagodzi go łagodna
cukinia.
Cukinie rozciąć wzdłuż (wcześniej obcinając końcówki) prawie do końca (nóż prowadzimy od grubszego do cieńszego końca), tak żeby po rozchyleniu powstały wachlarzyki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie żółtą i zieloną
cukinię, delikatnie rozchylić nacięcia i wypełnić mięsnym farszem. Wierzch obsypać
parmezanem, zapiekać 15 minut w 200 º C.1 PORCJA to ok. 320kcal, węglowodany: 14g,
białko: 36g, tłuszcz: 13g

SMACZNEGO!Durszlakowe akcje: