ßßß
Cookit - przepis na Frittata śródziemnomorska z pomidorami, oliwkami i serem feta
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Frittata śródziemnomorska z pomidorami, oliwkami i serem feta
Składniki
Jajko
Jogurt
Pomidor
Oliwki
Czerwona cebula
Czosnek
Feta
Cebula
Dymka
Szczypiorek
Oregano
Papryka słodka
Chili
Sól
Pieprz
Rukola
Wykonanie
Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9 , 00 złSKŁADNIKI:4
jajka
2 łyżki gęstego
jogurtu
( typu greckiego)2 średnie
pomidory
10 zielonych
oliwek
1/2
czerwonej cebuli
1 ząbek
czosnku
80 g
sera feta
1
cebula
dymka
ze
szczypiorkiem
1/2 łyżeczki
oregano
1/2 łyżeczki
słodkiej papryki
szczypta
chilli
sól
,
pieprz
garść świeżej
rukoli
PRZYGOTOWANIE:Piekarnik rozgrzewamy do 180' C.
Pomidory
myjemy, kroimy na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Jajka
wbijamy do miski i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy
jogurt grecki
,
sól
i
pieprz
. Mieszamy na jednolitą masę.Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę
czerwoną cebulę
i
czosnek
. Gdy się zeszkli, dodajemy
pomidory
i
oliwki
. Chwilę przesmażamy. Doprawiamy wszystko
solą
,
pieprze
,
papryką słodką
,
chilli
i
oregano
. Dolewamy masę jajeczną. Łączymy se sobą wszystkie składniki. Smażymy ok. 2 min. na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Na wierzch układamy
szczypiorek
i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Upieczoną frittatę posypujemy
rukolą
i pokruszonym
serem feta
. Smacznego.
Źródło:
http://kulinarnyja.blogspot.com/2015/02/frittata-srodziemnomorska-z-pomidorami.html
Przepisy powiązane
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka
Shakshuka
Składniki powiązane (0)