Wykonanie

Czas przygotowania: 80 min.Składniki na 32x22 cmKoszt przygotowania: 16 , 00 złSKŁADNIKI na ciasto:400 g
mąki pszennej75 g
cukru kryształ200 g
białego sera (
twarogu półtłustego)3 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka7 łyżek
oleju5 łyżek
mleka 3,2%szczypta
solimasło do wysmarowania blachy
cukier puder do posypaniaSKŁADNIKI na farsz do ciasta:5 szt. świeżych
gruszek150 g
cukru kryształ1 łyżeczka
cynamonu1 op.
kisielu cytrynowego1
cytrynyPRZYGOTOWANIE farszu:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.
Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy
cukier,
cynamon i otartą
skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy
kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do dużej miski przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy
cukier, pokruszony
twaróg,
olej,
mleko,
jajka i szczyptę
soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony
mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną
masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 35-40 min.