Wykonanie
Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają
mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je
kurczakiem. Dodając
płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.

Składniki:1
filet z kurczakapuszka
kukurydzypuszka
czerwonej fasoli1
czerwona papryka1
cebulakilka łyżeczek
koncentratu pomidorowegopłatki chillipapryka ostrapieprzsól1 l
bulionu warzywnegoFilet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy pokrojony filet z
cebulką i
papryką. Dodajemy 1 szklankę
bulionu warzywnego, puszkę
kukurydzy, puszkę
czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego
bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez
kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku
przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Podając możemy posypać
koperkiem lub
natką pietruszki.
