ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska z kurczakiem

Zupa meksykańska z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Pyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień.
Składniki:
1 filet z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
1 cebula
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
płatki chilli
papryka ostra
pieprz
sól
1 l bulionu warzywnego
Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek, a następnie kroimy na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony filet z cebulką i papryką. Dodajemy 1 szklankę bulionu warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Podając możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/02/zupa-meksykanska-z-kurczakiem.html