Wykonanie
Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z
makiem . Niektórzy przygotowują kluski z
makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.
Składniki:Ciasto:350 g
mąki (ok. 2 szklanek)1
jajkoszczypta
soliok. 200 ml
wodyMąkę przesiewamy, dodajemy
sól,
jajko oraz porcjami
wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Nadzienie
makowe:150 g
maku300 ml
mleka2 łyżki
miodu1 łyżka
masła25 g
rodzynek50 g
orzechów laskowych lub włoskich1 łyżka
cukru1
żółtkoMak płuczemy zimną
wodą, zalewamy wrzącym
mlekiem i gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy go i przepuszczamy razem z
orzechami przez maszynkę do
mielenia mięsa.W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mak,
miód,
cukier, pokrojone na połówki
rodzynki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Nadzienie odstawiamy do wystudzenia, a następnie mieszamy z
surowym żółtkiem.Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółka i na każde z nich nakładamy łyżką przygotowane nadzienie. Pierożki składamy na pół i zlepiamy palcami brzegi w falbankę. Tak przygotowane pierożki wrzucamy do wrzącj
wody i wyjmujemy je natychmiast po wypłynięciu.Przed podaniem możemy polać słodką
śmietanką, posypać
cynamonem i
cukrem.Smacznego!