ßßß Cookit - przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika

pieczone ziemniaki z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Po prostu je uwielbiamy, smakują jak te z ogniska tylko nie są ubrudzone popiołem, choć zawsze z rozrzewnieniem będę wspominać swoją umazaną nim gębę :D i gwiazdy nad głową. Polecam, bo są wspaniałe :)
1 kg ziemniaków
sól do gotowania
3 kopiaste łyżki roztopionego masła ewentualnie oleju
dodatkowo:
4 ząbki czosnku
tymianek
bazylia
oregano
płatki chili (opcjonalnie)
szczypta rozmarynu
sól
czarny pieprz lub zamiast tych wszystkich przypraw:
ulubiona przyprawa do ziemniaków lub moje ostatnie odkrycie czyli Zioła Toskańskie Kotanyi, które pokazuję pod spodem
Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odrobinę schłodzić, jeśli są duże, pokroić w ćwiartki. Dodać płynne masło, potrząsnąć garnkiem by rozprowadziło się po ziemniakach. Posypać przyprawami, znów energicznie potrząsnąć garnkiem.
W tym przypadku użyłam tej mieszanki (która niby jest do makaronu) i były obłędne, ale to oczywiście rzecz smaku :), do nabycia z w każdym supermarkecie.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia (będzie mniej mycia później), wysypać ziemniaki, piec około 40 - 50 minut (na środkowym poziomie, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu), do uzyskania złotego koloru i miękkości ziemniaków.
UWAGA: W połowie pieczenia dobrze jest przemieszać je aby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Gotowe !
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/09/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html