ßßß


1 kg ziemniakówsól do gotowania3 kopiaste łyżki roztopionego masła ewentualnie olejudodatkowo:4 ząbki czosnkutymianekbazyliaoreganopłatki chili (opcjonalnie)szczypta rozmarynusólczarny pieprz lub zamiast tych wszystkich przypraw:ulubiona przyprawa do ziemniaków lub moje ostatnie odkrycie czyli Zioła Toskańskie Kotanyi, które pokazuję pod spodemZiemniaki obrać ze skórki. Ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odrobinę schłodzić, jeśli są duże, pokroić w ćwiartki. Dodać płynne masło, potrząsnąć garnkiem by rozprowadziło się po ziemniakach. Posypać przyprawami, znów energicznie potrząsnąć garnkiem.
W tym przypadku użyłam tej mieszanki (która niby jest do makaronu) i były obłędne, ale to oczywiście rzecz smaku :), do nabycia z w każdym supermarkecie.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia (będzie mniej mycia później), wysypać ziemniaki, piec około 40 - 50 minut (na środkowym poziomie, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu), do uzyskania złotego koloru i miękkości ziemniaków.
UWAGA: W połowie pieczenia dobrze jest przemieszać je aby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.Gotowe !