Wykonanie
Po prostu je uwielbiamy, smakują jak te z ogniska tylko nie są ubrudzone popiołem, choć zawsze z rozrzewnieniem
będę wspominać swoją umazaną nim gębę :D i gwiazdy nad głową. Polecam, bo są wspaniałe :)
1 kg
ziemniakówsól do gotowania3 kopiaste łyżki roztopionego
masła ewentualnie
olejudodatkowo:4 ząbki
czosnkutymianekbazyliaoreganopłatki chili (opcjonalnie)szczypta
rozmarynusólczarny pieprz lub zamiast tych wszystkich przypraw:ulubiona
przyprawa do ziemniaków lub moje ostatnie odkrycie czyli
Zioła Toskańskie Kotanyi, które pokazuję pod
spodemZiemniaki obrać ze skórki. Ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, odrobinę schłodzić, jeśli są duże, pokroić w ćwiartki. Dodać płynne
masło, potrząsnąć garnkiem by rozprowadziło się po ziemniakach. Posypać
przyprawami, znów energicznie potrząsnąć garnkiem.
W tym przypadku użyłam tej mieszanki (która niby jest do
makaronu) i były obłędne, ale to oczywiście rzecz smaku :), do nabycia z w każdym supermarkecie.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia (będzie mniej mycia później), wysypać
ziemniaki, piec około 40 - 50 minut (na środkowym poziomie, funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu), do uzyskania złotego koloru i miękkości
ziemniaków.
UWAGA: W połowie pieczenia dobrze jest przemieszać je aby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.Gotowe !