Wykonanie
Doskonałe połączenie...słodki, sycący sernik i orzeźwiające
truskawki w
galaretce. Ciasto jest bardzo proste, bez otwierania piekarnika, szybkie. Fajowe, spróbujcie ! :)



masa serowa:1 kg
sera zmielonego (nada się każdy lepszy wiaderkowiec, najlepiej powyżej 5% tłuszczu)150 gramów
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru2 budynie
waniliowe bez
cukru (razem 80 gramów)1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej3
jaja1/3 szklanki zimnego
mlekaskórka otarta z małej
cytryny (opcjonalnie)dodatkowo:około 32 sztuk
herbatników typu petitki600 - 650 gramów
truskawek2
galaretki truskawkoweMasło wrzucamy do sporego rondla, rozpuszczamy je na małym ogniu, następnie wsypujemy
cukier, mieszamy podgrzewając do rozpuszczenia tłuszczu i wsypanego do niego
cukru.
Potem do masy wrzucamy
ser i dalej podgrzewając na małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
twarogu i powstania gładkiej masy, chwilowo wyłączamy gaz i zabieramy się za
jajka.



Całe
jaja ubijamy na piankę (nie za długo, mają się po prostu dobrze rozkłócić).Jednym ruchem wlewamy je do masy serowej, znów podgrzewamy mieszając do zagotowania.



2 budynie i 1 płaską łyżkę
mąki ziemniaczanej dokładnie rozprowadzamy w
mleku. Mieszankę wlewamy do masy serowej, bardzo intensywnie i non stop mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia masy. Gotujemy około 3 - 4 minut, cały czas nie przerywając mieszania.Jeśli ktoś decyduje się na dodatek
skórki cytrynowej, dodajemy ją teraz i mieszamy dokładnie.UWAGA: Kiedy wlejemy
budyń nie przestajemy mieszać, masa ma tendencje do przypalania się i powstawania małych grudek. Jeśli grudki jednak nam się pojawią, możemy pozbyć się ich blendując masę zaraz po ostatecznym zagotowaniu.

Kwadratową foremkę o
boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na dnie układamy
herbatniki.

Na ciasteczkach rozsmarowujemy połowę gorącej masy serowej, wygładzamy powierzchnię.UWAGA: Róbmy to delikatnie starając się nie poprzesuwać
herbatników na spodzie.


Od razu przykrywamy ją drugą porcja petitek, na które ponownie wykładamy resztę masy, znów wyrównujemy powierzchnię.


Sernik odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej, a
potem schładzamy w lodówce do całkowitego zgęstnienia.Po około 1,5 godzinie bierzemy się za
galaretki. Obie rozpuszczamy w 0,9 litra gorącej
wody, odstawiamy do schłodzenia.Kiedy to nastąpi na wierzchu układamy pocięte na połówki (jeśli są spore)
truskawki.

Kiedy
galaretka będzie miała konsystencję gęstego
kisielu, wylewamy ją na
owoce, ciasto znów wkładamy do lodówki, optymalnie na całą noc.Smacznego !