ßßß
Składniki (10-12 muffinek):120 g masła lub margaryny120 g cukru2 jajka150 g jogurtu truskawkowego70 ml mleka250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 cytryna200 g truskawek1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPiekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.Masło stopić i trochę przestudzić. Wymieszać z cukrem, jajkami, jogurtem, mlekiem i ekstraktem waniliowym. Truskawki pokroić na małe kawałki. Z cytryny zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć z niej sok. Oba dodać do truskawek i wymieszać.W misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać wcześniej przygotowaną płynną masę i szybko zamieszać. Następnie delikatnie wmieszać owoce w masę. Nakładać do foremek lub gniazd blaszki wyłożonych papilotkami do 2/3 wysokości. Piec 25-30 minut.Smacznego :-)